Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 27. aprīlis 18:36:26
Pasaule » Turpinot valsts vizīti Ukrainā, Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien apmeklēja Černobiļu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Turpinot valsts vizīti Ukrainā, Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien apmeklēja Černobiļu
Autors: Prezidenta preses dienests, 26/06/2008 15:12

Valsts vizītes otrajā dienā Valsts prezidents apmeklēja Černobiļu, Budavaroviču ciemu, kurā 1986.gada maijā viņš kā viens no daudziem Latvijas militārajiem mediķiem piedalījās Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbos. Jāpiebilst, ka Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanā Valsts prezidents kā medicīniskā dienesta virsnieks piedalījās pirmā Baltijas pulka sastāvā un avārijas seku vietā ieradās jau 10.maijā, divas dienas pēc iesaukšanas padomju armijā, 2 nedēļas pēc notikušās katastrofas.

„Šis ir īpašs apmeklējums. Pēc 22 gadiem es esmu vietā, ar kuru saistās daudz sāpīgu pārdzīvojumu. Varu teikt, ka tie divi mēneši, kurus pavadīju glābšanas darbos šajā 30 kilometru zonā, ir viena no skaudrākajām manas dzīves pieredzēm,” par Černobiļu saka Valsts prezidents.

Runājot par atomenerģijas izmantošanu šodien, Valsts prezidents norādīja, ka Černobiļā piedzīvotais liek vienmēr atcerēties, ka „šāda avārija savulaik bija iespējama cilvēka nolaidības vai pat bezatbildības dēļ un ka šī ir  katastrofa, par kuras sekām ir jāmaksā ļoti, ļoti dārga cena un tā būs jāmaksā vēl ilgus, ilgus gadus”. Valsts prezidents uzsvēra, ka tieši tādēļ ir nepieciešams būvēt drošas atomelektrostacijas un, ja tās nav drošas, tās ir nepieciešams slēgt.

Černobiļas apmeklējuma laikā Valsts prezidents apmeklēja Radioaktīvo elementu uzglabāšanas kompleksu Vektor, atomreaktoru nr.4, kā arī, godinot visus Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas darbos bojā gājušos, nolika ziedus pie pieminekļa Tiem, kas glāba pasauli.

Pēcpusdienā Valsts prezidents Latvijas vēstniecībā Ukrainā tikās ar Latvijas uzņēmēju delegāciju, kas informēja Valsts prezidentu par Kijevas biznesa foruma rezultātiem.

Kijevas apmeklējuma noslēgumā Valsts prezidents apmeklēs Pečerska Lavru un tur esošās svētvietas. Vakarā Ļvovā Valsts prezidents tiksies ar Ļvovas apgabala gubernatoru.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu