Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 4. maijs 10:18:38
Pasaule » Latvieši Jāņus atzīmēs visā pasaulē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvieši Jāņus atzīmēs visā pasaulē
Autors: Laima Paula, 20/06/2008 10:39

Latvieši ārpus Latvijas šogad Jāņus ielīgos 37 svinību vietās 17 pasaules valstīs, liecina interneta portāla latviešiem ārzemēs www.latviesi.com apkopotā informācija, informē portāla galvenais redaktors Indulis Bērziņš.

Jāņu ielīgošana daudzviet pasaulē sākās jau pirms nedēļas, kad uz kopīgiem svētku pasākumiem pulcējās latvieši un viņu ģimenes Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā, Francijas galvaspilsētā Parīzē un Vācijas pilsētā Braunsbahā-Detingenā. Tomēr plašas svinības gaidāmas tieši šīs nedēļas nogalē un nākamās nedēļas laikā.

Uz Jāņu svinībām 21.jūnija vakarā pulcēsies Beļģijā dzīvojošie latvieši, svētkus atzīmējot kopā ar valoņiem un lietuviešiem. Pirms došanās uz līgošanas vietu, ikvienam būs iespēja noskatīties Briseles latviešu teātra iestudētās „Skroderdienas Silmačos”, bet vēlāk vakarā līgotāji varēs kopīgi vīt vainagus, dziedāt un dejot, iet rotaļās, piedalīties ugunskura aizdegšanā un saullēkta sagaidīšanā.

Plašas svinības 21.jūnija vakarā gaidāmas arī Kalē, Francijā. Latviešus uz Jāņu svinībām savās lauku mājās ielūdzis Latvijas goda konsuls Alans Menils, solot gan īsteni latviskus laika apstākļus, gan Jāņu ugunskuru, Līgo dziesmas un citas interesantas aktivitātes visas nakts garumā. Uz svētkiem aicināti arī tuvumā dzīvojošie latvieši no Beļģijas un Lielbritānijas.

Īrijā dzīvojošie latvieši jau otro gadu uz Jāņu svinībām pulcēsies skaistā vietā netālu no Dublinas, kur svinības 21.jūnija vakarā notiks pie Ratbeganas ezeriem.

Interesantas Jāņu svinības latviešiem tiks rīkotas Vācijas galvaspilsētā Berlīnē, kas 20.jūnija vakarā notiks kopā arī ar pārējo Baltijas valstu pārstāvjiem. Sanākušos svētkos sveiks visu Baltijas valstu vēstnieki, bet vakara gaitā, grupas „Lauku muzikanti” pavadībā viesiem būs iespēja baudīt latviešu un lietuviešu nacionālos ēdienus, kā arī igauņu alu.

Lielbritānijas latvieši uz Jāņu svinībām kopā sanāks gan Londonā, gan Bradfordā, gan Daugavas Vanagu īpašumā „Straumēnos”, Leičesterširā.

Krievijā latviešiem Jāņu svinības tiks rīkotas Maskavas pievārtē – ezera krastā pie ugunskura, kur 23.jūnija vakarā līgotāji varēs kopīgi dziedāt Līgo dziesmas, dejot, kā arī nobaudīt tradicionālus Jāņu ēdienus, savukārt 28.jūnijā Saulgriežu svētki tiks rīkoti Maskavas etnogrāfijas muzejā, kur dalībniekus priecēs plaša kultūras programma.

Plaši Jāņus svinēs arī ASV dzīvojošie latvieši. Uz interesantām Jāņu svinībām 21.jūnija vakarā aicināti latvieši Viskonsīnā, kur kopīgi notiks gan vainagu pīšana un sētas pušķošana, gan sētas aplīgošana, ugunskura iekušana, līgošana, dancošana un rotaļās iešana.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu