Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 20. maijs 00:11:42
Uzņēmējdarbība » Personība ražošanas uzņēmumā. Andrejs Fraimanis.
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Personība ražošanas uzņēmumā. Andrejs Fraimanis.
Autors: Zanda Kurme, 05/06/2008 17:11


ANDREJS FRAIMANIS ir SIA „Lango” un Iļģuciema maiznīca konditoreja SIA „Kviteks” valdes priekšsēdētājs un arī ir šo kompāniju līdzīpašnieks. Kopš 2008. gada Andrejs ir Latvijas pārtikas uzņēmumu Federācijas valdē un vada Finanšu darba grupu.

Vai bērnībā jau zinājāt, ka kļūsiet par uzņēmēju?

Manā bērnībā vārds uzņēmējs neasociējās ar perspektīvu, interesantu vai nozīmīgu amatu. Par to vispār nerunāja. Taču jau kopš es sevi atceros, vienmēr esmu bijis ļoti zinātkārs. Mani vadīja vēlme visu izpētīt un aptaustīt, kas visbiežāk beidzās ar attiecīgās lietas izjaukšanu. Sāku ar rotaļlietām, tad ķēros klāt pulkstenim līdz beigās izjaucu un mēģināju salikt arī mašīnu. Protams, viens no pirmajiem, visvieglāk pieejamajiem darba rīkiem bija āmurs, bet drīz vien sapratu, ka, izmantojot citus, rezultāts ir ievērojami labāks.
Tomēr, šādi izjaucot un atkal kopā saliekot kādu ierīci vai iekārtu, iemācījos divas lietas - nebaidīties no mehānismiem un meklēt pareizās atbildes uz jautājumu - kāpēc. Šī pieredze noder arī šodien gan izvēloties kādu no ražošanai nepieciešamām iekārtām vai līnijām, gan arī meklējot pareizos risinājumus.

Kāds bija pirmais darbs, par ko saņēmāt samaksu?
Līdz pirmajai samaksai nonācu, pateicoties kādam notikumam, kas aizsākās ar vēlmi pamēģināt. Jau kopš sešpadsmit gadu vecuma uzsāku patstāvīgas gaitas, izmantoju visas dzīves piedāvātās iespējas un pieņēmu izaicinājumus. Manam kaimiņam pagalmā stāvēja salūzusi, sasista un noplukusi automašīna „bobiks”. Patiesībā antikvariāta cienīgs eksemplārs. Intereses pēc piedāvājos salabot viņa mašīnu un saņēmu piekrišanu. Strādāju cītīgi, vakaros un brīvdienās. Mašīnu ne tikai savedu braukšanas kārtībā, bet arī izlīdzināju tās spārnu, nokrāsoju un nopulēju. Neaprakstāms bija mans gandarījums par rezultātu un kaimiņa prieks par auto. Lai arī iepriekš nebijām vienojušies, kā pateicību saņēmu pirmo honorāru. Kā šodien atceros šo sajūtu, turot rokās 100 Kanādas dolārus, manu pirmo paša nopelnīto naudu. Tad arī pārliecinājos, kāda vērtība ir labi un kvalitatīvi paveikta darba radītai reputācijai! Pa Āgenskalnu aizgāja ziņa, ka Andrejs prot labot mašīnas. Turpmāk klientu netrūka!

Jūsu dzīves moto?

Man tie ir vairāki, iegūti caur paša pieredzi, darbu un kļūdām.
Manā izpratnē nav vārdu: nezinu, nevaru, negribu! Ja grib, var visu un, jo grūtāk nāk risinājums, jo lielāks gandarījums par rezultātu!
Man vēl jo projām patīk izzināt, vienalga vai tā ir kāda lieta, būtne vai parādība. Katrā no tām mājo vesela pasaule, kas ir izpētāma. Jauniem apstākļiem un situācijām spēj piemēroties tikai tie, kuri vēlas mainīties līdzi laikam. Tos, kuri to nespēj, laiks nomainīs. Arī šī brīža sarežģītajā ekonomiskajā situācijā izdzīvos tie, kuri nenobīsies meklēt risinājumus.

Kādā veidā Jūs vislabāk atpūšaties?
Man ir vairākas aizraušanās, tomēr atpūsties un prieku iegūt varu arī pļaujot dārzā zāli vai apsēžoties krēslā ar glāzi lieliska viskija un labu grāmatu. Ziemā, kad Latvijā valda drēgnums un pelēcība, gūt jaunus spēkus, sakārtot domas un papildināt enerģijas krājumus palīdz kalnu slēpošana. Lai arī dzīvojam saspringtā ritmā, kopā ar otro pusīti Ilzi cenšamies izrauties kaut uz dažām dienām. Ieguvums ir neatsverams.
Vasarā tie ir ceļojumi tepat pa Latviju vai kādu Eiropas valsti. Katra ceļojuma laikā es papildinu arī savu vīnu kolekciju, ne tikai ar kādu izcilu vai vēl neiepazītu eksemplāru, bet arī ar informāciju par jaunu vīna darītavu, vīnogu šķirnēm vai vīna darīšanas tradīcijām. Lielisku atpūtu sniedz izjādes ar zirgu. Tie ir dzīvnieki, kas mani pārsteidz ar savu gudrību un uzticību.
Mūsu ģimenes filozofija ir dzīvot pēc iespējas labi un izbaudīt pašu spēkiem iegūto.

Kas ir vērtīgākais Jūsu dzīvē?
Es nepieķeros lietām vai priekšmetiem. Tos vienmēr var iegūt no jauna. Mana lielākā vērtība ir ģimene līdz ar abpusēju mīlestību, prieku, gandarījumu, atbalstu, padomu, izpratni un, ja nepieciešams, arī uzmundrinājumu un pamudinājumu.
Es augstu vērtēju draudzību un sevi pieskaitu pie bagātiem cilvēkiem, jo man ir draugi, ar kuriem kopā es varu īstenot gan biznesa idejas, gan doties ceļojumā apkārt pasaulei.
Arī katra mērķtiecīgi nodzīvota diena, katrs labi padarīts darbs un sasniegumi, kas papildina līdzcilvēku dzīvi ir vērtība.

Kā Jūs sarindotu savas dzīves vērtības?
Ģimene, draudzība, darbs un veselība.

Kāpēc Jūs strādājat šajā nozarē?
Deviņdesmito gadu vidū, kad Latvijā bija sākušies strauji pārmaiņu laiki, kopā ar draugu atpūšoties brīvā dabā, domājām par to, ko tādu darīt, lai varētu gan realizēt sevi, gan gūt prieku par rezultātiem un arī nopelnīt. Izsalkuma mudināti, iedomājāmies par salātiņiem, ko kādreiz varēja iegādāties bijušajā VEF ēdnīcā iefasētus līdzi nešanai. Vārds pa vārdam un dzima ideja jaunajam biznesam. Bija skaidrs, ka ražošana paver daudz lielākas iespējas nekā tirdzniecība, kas pamēģināta iepriekš. Ideja pārtapa nodomā atvērt gatavo un ātri pagatavojamo pārtikas produktu ražotni. Sākām ar salātu un pankūku ražošanu pavisam nelielās telpās Burtnieku ielā, līdz šobrīd esam pirmais Baltijā šāda līmeņa ražotājs, kas saviem patērētājiem piedāvā steidzīgajā dzīves ritmā baudīt maltīti no gardiem, kvalitatīviem un drošiem produktiem un ietaupīto laiku, ko kādreiz tērējām gatavojot, pavadīt atpūtā ar ģimeni. Pārtikas produktu ražošanas nozare vienmēr būs perspektīva un tikai no paša mērķtiecības un neatlaidības, prasmes izveidot īsto komandu un vēlmes mainīties būs atkarīgs vai uzņēmums izaugs par starptautisku korporāciju. Bez tam esmu gan līdzīpašnieks, gan vadītājs arī Iļģuciema maiznīcai konditorejai.

Ko noteikti vēlētos izdarīt, bet ko vēl neesat paveicis?
Katram cilvēkam esot jāiestāda koks, jāuzceļ māja un jārada kaut kas paliekošs nākamajai paaudzei. Mēs ar sievu esam iestādījuši koku, uzcēluši māju un šobrīd esam sākuši radīt ko paliekošu – ražotni ar vārdu. Līdz sapņa piepildījumam vēl tālu un interesantākais ir tas, ka pats sapnis, mainoties apstākļiem, maina savu galīgo izskatu. Tas ir tāpat kā ar Rīgu, tā vēl nav gatava! Man ir vēl ko darīt un sasniegt.

Esat saņēmis daudz apbalvojumus „Latvijas labākais ražotājs – izplatītājs 2005 un 2006”, „Gada prece 2006 un 2007”un vēl citus. Kā Jūs pats varētu novērtēt Jūsu kompānijas darbību?
Es gan kā kompānijas līdzīpašnieks, gan kā vadītājs, regulāri vērtēju un pārvērtēju atsevišķus projektus un uzņēmuma kopējo darbību. Manuprāt, mēs esam ne vien izstrādājuši perspektīvu stratēģiju, bet to arī mērķtiecīgi īstenojam, uzmanīgi skatoties apkārt, mācoties no citu valstu kompāniju pieredzes un ieklausoties patērētāju vēlmēs. Par Lango veiksmīgu darbību liecina gan augošie apgrozījuma rādītāji, gan apmierinātais klients, kurš iegādājas produktu, gan darbinieki, kuri ar prieku nāk uz darbu, gan arī Jūsu iepriekš pieminētie apbalvojumi.

Cik sekmīgi Jūsu kompānija turas pie nostādītajiem mērķiem?

Pirmais sekmju radītājs, manuprāt, ir spēja izvēlēties un nospraust atbilstošus, sasniedzamus un līdz ar to pareizus mērķus, nenobīties no grūtībām un savākt sev palīgā lielisku komandu. Tad atliek salikt uzdevumus un ķerties pie darba. Tomēr veiksmīgs rezultāts nav atkarīgs tikai no turēšanas pie uzstādītajiem mērķiem, bet arī no prasmes laikā pamanīt izmaiņas vidē, apstākļos un ieviest attiecīgās korekcijas attiecīgajos plānos. Mans moto ir – pastāvēs tas, kurš mainīsies! Uzņēmuma darbības rezultāti rāda, ka mēs esam sekmīgi īstenojuši līdz šim nospraustos mērķus un tā turpināsim arī nākotnē.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu