Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 19. maijs 15:29:36
Pasaule » Latvijas pārstāvji pirmo reizi piedalās Starptautiskās Kosovas pārraudzības grupas sanāksmē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvijas pārstāvji pirmo reizi piedalās Starptautiskās Kosovas pārraudzības grupas sanāksmē
Autors: Ārlietu ministrija, 28/05/2008 14:40

No 20. līdz 24.maijam Ārlietu ministrijas delegācija uzturējās Kosovā, lai iepazītos ar situāciju valstī un piedalītos Starptautiskās Kosovas pārraudzības grupas (International Steering Group for Kosovo) sanāksmē Prištinā 22.maijā. Delegāciju vadīja Eiropas Savienības departamenta direktore Anda Orčarda, un tās sastāvā bija pilnvarotais lietvedis Slovēnijā Juris Poikāns, Starptautisko operāciju un krīžu noregulējuma nodaļas vadītāja Zane Petre   un ES paplašināšanās un Rietumbalkānu nodaļas 3.sekretārs Andris Pētersons.

Latvija atzina Kosovas neatkarību 20.februārī. Faktiski Kosova joprojām atrodas ANO pārvaldē, bet pakāpeniski turpinās valsts pārvaldes funkciju nodošana no starptautiskās sabiedrības Kosovas iestādēm. 15.jūnijā spēkā stāsies Kosovas konstitūcija, kā arī virkne citu konstitucionāla rakstura tiesību aktu.

Starptautiskajā Kosovas pārraudzības grupā Latvija piedalījās pirmo reizi un tika uzņemta tajā vienlaikus ar Bulgāriju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu un Poliju. Latvija kā Starptautiskās Kosovas pārraudzības grupas dalībvalsts novērtē Kosovas panākto progresu kopš neatkarības deklarācijas pieņemšanas.

Tiekoties ar Kosovas tieslietu ministri Nekibi Kelmendi (Nekibe Kelmendi) un iekšlietu ministru Zenunu Pajaziti (Zenun Pajaziti) tika apspriesta Kosovas konstitūcijas spēkā stāšanās 15.jūnijā un tehniskās palīdzības sniegšanas iespējas. Savukārt ar Kosovas prezidenta, premjerministra un ārlietu ministra padomniekiem tika pārrunāta abu valstu diplomātisko attiecību nodibināšana un turpmākās sadarbības iespējas.

Vizītes ietvaros Latvijas delegācija tikās ar ANO Pagaidu administrācijas Kosovā (UNMIK) vadītāja vietnieku Lorensu Rosinu (Lawrence Rossin), Starptautiskā civilā biroja (ICO) vadītāju Jonasu Jonsonu (Jonas Jonsson), Eiropas Savienības Plānošanas grupas Kosovai (EUPT Kosovo) vadītāju Roju Rīvu (Roy Reeve), Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja vietnieku Kjartanu Bjornsonu (Kjartan Bjornsson), EDSO misijas Kosovā vadītāju Timu Guldimanu (Tim Guldimann), Slovēnijas pārstāvniecības vadītāju Vojko Volku (Vojko Volk), Lielbritānijas un Vācijas vēstniecību vadītāja vietniekiem un citām amatpersonām, pārrunājot notikumu attīstību reģionā un tehniskās palīdzības sniegšanu Kosovai. Ar savu pieredzi Latvija varētu palīdzēt Kosovai institūciju izveidē, nosūtot savus ekspertus.

Šobrīd Kosovā jau strādā vairāki desmiti Latvijas institūciju pārstāvji, kā arī Latvijā reģistrētu privātu kompāniju konsultanti. Latvijas pārstāvji sniedz atbalstu Kosovai iekšlietu, tieslietu, robežsardzes jomās, kā arī konsultē valsts pārvaldes un tiesu sistēmas izveidošanas jautājumos.

Latvija arī piedalās Eiropas Savienības Tiesiskuma varas misijā Kosovā (EULEX Kosovo). Misijas pamatuzdevums ir palīdzēt Kosovas valsts pārvaldes, tiesu un tiesībaizsardzības iestādēm, veidojot un stiprinot neatkarīgu tiesu sistēmu, policijas un muitas dienestu. Pirmie divi Latvijas eksperti atrodas Kosovā jau kopš 20.aprīļa, bet pārējie misijā apstiprinātie Latvijas pārstāvji varētu doties uz Kosovu  tuvāko mēnešu laikā.
 

Preses kontaktiem:
Preses centra nodaļa: (371) 7016 272. Fakss: (371) 7222 335
K.Valdemāra iela 3, Rīga
E-pasts: media@mfa.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu