Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 30. aprīlis 07:31:07
» Gladiatori un azartiskas spēles Senajā Romā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Gladiatori un azartiskas spēles Senajā Romā
Autors: Mediju materiāls, 15/06/2023 15:53


Vai zinājāt, ka senie romieši bija mazliet apsēsti ar spēlēm? Neraugoties uz atšķirīgajiem likumiem, kas tika pieņemti Romas impērijā, daudzi spēlmaņi devās pie spēļu galdiem, cerot uz savu laimi. Taču daži vēlējās vairāk nekā veiksmi - viņi izmēģināja visus trikus un krāpšanos. Mūsdienās tas nav iespējams, piemēram, LatvijasKazino un daudzās citās spēļu vietnēs.

Vai spēles bija likumīgas?

Senajiem romiešiem bija sarežģītas attiecības ar spēlēm. Lai gan valsts vadītāji bieži vien to nosodīja, derības par spēlēm joprojām bija populāras svētkos un citos pasākumos! Pastāvēja likumi, kas atturēja no pārmērīgām derībām, tomēr tas netraucēja Romai piekopt šo iemīļoto izklaidi, līdz iejaucās politika.

Senajā Romā spēļu likumi bija diezgan maigi. Tiem, kuri nespēja atmaksāt derību laikā radušos parādus, varēja piedot zaudējumus, ja viņiem bija aizbildņa vai vecākā apstiprinājums. Vēl labāk - nebija nekādu vecuma ierobežojumu, tāpēc spēlēt varēja pat jaunieši un vergi!

Senās Romas impērijas azartiskās spēles

1. Loterija

Senajā Romā loteriju izlozes bija ne tikai lielisks izklaides avots imperatora Augusta greznajās viesībās - tās kalpoja arī svarīgam mērķim! Romas iedzīvotāji izmantoja loteriju ieņēmumus, lai finansētu militārās kampaņas un būvniecības projektus, kas palīdzēja veidot pasauli, kādu mēs to pazīstam šodien. Kas zināja, ka spēlēm var būt tik tālejoša ietekme?

2. Monētu mešana

Romas impērija bija noslēpumaina un brīnumaina vieta ar daudzām intriģējošām paražām. Viena no interesantākajām spēlēm bija "Capita aut Navem" - mūsu mūsdienu "Galva vai astes" ekvivalents! Visu sociālo šķiru cilvēki pulcējās kopā, lai piedalītos labsirdīgā spēlē. Tādēļ ir svarīgi uzzināt OlyBet atsauksmes, lai noskaidrotu spēļu uzticamību pirms izvēlaties kādu no populārākajām spēlēm.

3. Alea - Romas kauliņi

Ja Senajā Romā jūs spēlējāt spēles, atkarībā no jūsu sociālā stāvokļa un bagātības, kauliņi, kurus jūs metāt, varēja būt izgatavoti no visdažādākajiem materiāliem. Augstāk stāvošajiem ļaudīm Alea (spēļu kauliņi) varēja būt izgatavoti no grezna ziloņkaula vai dārgmetāliem, piemēram, sudraba, bet visiem pārējiem varēja būt pieejami ikdienišķāki materiāli, piemēram, koks vai kauls.

Spēles bērniem

Romas bērniem bija daži interesanti veidi, kā izklaidēties! Viena no spēlēm, kas strauji iemantoja popularitāti, bija riekstu, ozolzīļu un sīku priekšmetu mešana burkā. Spēlētāji pacēla to vēl augstākā līmenī, pārvietojot burku, kamēr viņi mēģināja izdarīt metienu. Tas ne tikai radīja lielāku izaicinājumu, bet arī ģimenei draudzīgāku izklaidi!

Kolizeja spēles

Jau kopš senās Romas laikiem sporta spēles ir bijusi iecienīta izklaide. Sākot ar spēka un veiklības demonstrēšanas sacensībām un beidzot ar ielu cīņām, kuras vēlāk Romas iedzīvotāji pārcēla uz arēnām, ir skaidrs, ka skatītāji novērtēja pārdrošas sacensības!

Kolizejs ir pastāvējis gandrīz piecus gadsimtus un uzņēma tūkstošiem viesu no visas Romas impērijas. No vienkāršiem iedzīvotājiem līdz dižciltīgajiem, ikviens atrada baudu, vērojot leģendārākās Romas izrādes, piemēram, Venatio - kur dzīvnieki cīnījās savā starpā vai ar cilvēkiem! Bija arī Ludi Meridian (Pusdienlaika spēles), kas ietvēra nāvessodu izpildi, savukārt Munus Iustium Atque Legitimum bija īsts gladiatoru šovs ar spēlēm katrā spēles posmā - tas noteikti izklaidēs jūs neatkarīgi no tā, kas notiks!

Lai gan spēļu kauliņus varēja atrast gandrīz katrā romiešu kabatā, ikviena uzmanība tika pievērsta gladiatoru spēka un drosmes cīņām Kolizejā. Pretēji vispārpieņemtajam uzskatam, šīs episkās cīņas nebūt nebija vareno valdnieku sarīkots šovs - tajās piedalījās varonīgi vergi, kas izmisīgi tiecās pēc labākas dzīves, gūstot uzvaru arēnā!
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu