Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 25. aprīlis 16:34:21
Makroekonomika » Gandrīz katrs trešais iedzīvotājs vecumā līdz 29 gadiem nezina, vai viņam ir pensijas 2. līmeņa uzkrājums
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Gandrīz katrs trešais iedzīvotājs vecumā līdz 29 gadiem nezina, vai viņam ir pensijas 2. līmeņa uzkrājums
Autors: , 23/03/2023 16:29

Pensijas otrā līmeņa uzkrājums strādājošajiem, kuri dzimuši pēc 1971. gada, tiek uzkrāts automātiski un to veido 6 % no katra mēneša darba algas, tomēr 26 % no iedzīvotājiem vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem nezina, vai viņiem šis uzkrājums ir, līdz ar to nepievērš uzmanību tā atbildīgai pārvaldīšanai. Savukārt vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem par uzkrājuma eksistenci nezina 19 %, noskaidrots Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management un pētījumu aģentūras Norstat februārī veiktajā pētījumā.

Otrais pensiju līmenis tika ieviests 2001. gadā un atkarībā no iedzīvotāju vecuma Latvijas iedzīvotāji tiek vai nu brīvprātīgi, vai automātiski pievienoti šai sistēmai. Iedzīvotāji, kuri dzimuši laika posmā no 1951. līdz 1971. gadam, brīvprātīgi varēja pievienoties un veidot pensiju otrā līmeņa uzkrājumu, savukārt iedzīvotājiem, kuri dzimuši pēc 1971. gada, automātiski sāk veidoties uzkrājums, tiklīdz tie uzsāk darba gaitas un sāk maksāt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no ikmēneša darba algas. Līdz ar to lielākajai daļai darbspējīgo iedzīvotāju veidojas šāds uzkrājums.

Dati liecina, ka kopumā 74 % iedzīvotāju norāda, ka tiem ir pensiju 2. līmeņa uzkrājums, 11 % uzskata, ka nav un 13 % nezina – ir vai nav šāds uzkrājums. Piektā daļa no iedzīvotājiem, kas atbildējuši, ka tiem nav pensiju 2. līmeņa uzkrājums, ir vecuma grupā (60-74), kuriem nebija iespēju pievienoties sistēmai, savukārt 12 % ir iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Drūmāku ainu rāda dati par iedzīvotājiem vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem, kur 26 % nezina, vai tiem ir pensijas 2. līmeņa uzkrājums, savukārt vecuma grupā no 30 – 39 gadiem 19 % nav šādu zināšanu.

“Ja darba gaitas uzsāktas vidēji 20 gados, tad līdz 39 gadiem pensiju otrajā līmenī uzkrāti vidēji 6,9 tūkstoši eiro. Neskatoties uz īstermiņa satricinājumiem, pensiju uzkrājums ar laiku pieaug, jo tiek investēts dažādos finanšu instrumentos un tirgum ilgtermiņā ir tendence augt, ko varam redzēt arī pēc vēsturiskajiem rezultātiem. Līdz ar to satraucošs ir fakts, ka daļa no iedzīvotājiem, kuriem priekšā ir vairāki desmiti gadu uzkrājuma vairošanai, nepievērš uzmanību tam, vai uzkrājums tiek pavairots pēc iespējas efektīvāk, izvēloties viņu vecumam atbilstošu pensiju 2. līmeņa pārvaldīšanas plānu,” skaidro Kārlis Purgailis, Citadeles meitas uzņēmuma CBL Asset Management valdes priekšsēdētājs.

Kā zināt vai jums ir pensiju 2. līmeņa uzkrājums? Ja esat vismaz 16 gadus vecs, strādājat algotu darbu ar oficiāliem ienākumiem un maksājat valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (starpība starp algas apmēru “uz papīra” un “uz rokas” aiziet šajās iemaksās), tad jums noteikti ir otrā pensiju līmeņa uzkrājums. Tā apmēru var apskatīties portālā Latvija.gov.lv e-pakalpojumos: https://latvija.lv/lv/Epakalpojumi/EP229/Apraksts

Tāpat iespējams aprēķināt, kāda būs nākotnes pensija, ņemot vērā uzkrāto visos pensiju līmeņos www.pensija.lv kalkulatorā.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par iedzīvotāju zināšanām par pensiju 2. līmeni Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2023. gada februārī, tiešsaistē aptaujājot 1008 interneta lietotājus Latvijā.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu