Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 10. maijs 07:18:56
Pasaule » Baltijas valstu un Vācijas ārlietu ministri pauž cerību panākt kompromisu jautājumā par ES un Krievijas Partnerības un sadarbības līgumu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Baltijas valstu un Vācijas ārlietu ministri pauž cerību panākt kompromisu jautājumā par ES un Krievijas Partnerības un sadarbības līgumu
Autors: Ārlietu ministrija, 20/05/2008 16:43

20.maijā Rīgā pēc Latvijas ārlietu ministra Māra Riekstiņa ielūguma notika kārtējās Baltijas valstu un Vācijas ārlietu ministru politiskās konsultācijas, kuru laikā tika pārrunātas ārpolitikas aktualitātes. Konsultācijās piedalījās Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets (Urmas Paet), Lietuvas ārlietu ministrs Petrs Vaitekūns (Petras Vaitiekūnas) un Vācijas Federālais ārlietu ministrs Dr. Franks-Valters Šteinmeiers (Dr. Frank-Walter Steinmeier).

Tikšanās laikā viens no sarunu tematiem bija Lisabonas līguma ratifikācijas gaita nacionālajos parlamentos un tā ieviešana. Māris Riekstiņš izteica cerību, ka pārējās ES dalībvalstīs ratifikācijas process būs veiksmīgs. Ministri pārrunāja aktualitātes Rietumbalkānos saistībā ar nesen notikušajām parlamenta vēlēšanām Serbijā un situāciju Kosovā.

Sarunu ietvaros tika pārrunāta reģionālā sadarbība Baltijas jūras reģionā. Vācijas ārlietu ministrs Dr. Franks-Valters Šteinmeiers uzsvēra, ka Baltijas jūras valstu padome (BJVP) ir veiksmīgs sadarbības formāts, kurā dalībvalstis var apspriest reģionam nozīmīgus jautājumus. Franks-Valters Šteinmeiers atzinīgi novērtēja Latvijas paveikto BJVP prezidentūras laikā un atzīmēja, ka sekmīgi tiek īstenotas sākotnējas ieceres par organizācijas reformu tālāko attīstību. Ministri apsprieda aktualitātes saistībā ar BJVP samitu, kas norisināsies Rīgā 3. un 4.jūnijā.

Politisko konsultāciju laikā Māris Riekstiņš informēja kolēģus par Latvijas pozīciju jautājumā par ES Stratēģiju Baltijas jūras reģionam. Ministrs uzsvēra, ka, attīstoties globālajiem politiskās un ekonomiskās integrācijas procesiem, tieši reģionālās sadarbības nozīme kļūst arvien būtiskāka. Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets norādīja, ka ES Stratēģija būs instruments, lai realizētu Baltijas jūras reģionam būtiskus jautājumus. Kā piemēru viņš minēja ekonomisko sadarbību, vides aizsardzību un jaunas infrastruktūras veidošanu.

Sarunās tika skarts ES un Krievijas jaunais Partnerības un sadarbības līgums. Māris Riekstiņš pauda viedokli, ka ES jāturpina konsultācijas ar Krieviju par sarunu mandātu. „Pašlaik dialogs pavirzījies tik tālu, lai atrastu kompromisu,” teica Māris Riekstiņš. Lietuvas ārlietu ministrs Petrs Vaitekūns šajā sakarā pateicās par Baltijas ārlietu ministru un Vācijas ārlietu ministra sapratni un pauda cerību, ka jautājumā par ES un Krievijas Partnerības un sadarbības līgumu tuvākajā laikā tiks panākts risinājums.

Konsultāciju laikā ministri diskutēja arī par drošības politikas jautājumiem. Māris Riekstiņš pauda cerību, ka decembrī plānotajā NATO ārlietu ministru sanāksmē tiks panākta vienošanās par Rīcības plāna dalībai NATO piešķiršanu Gruzijai un Ukrainai.

Ministri vienojās, ka nākamās šāda formāta politiskās konsultācijas notiks Lietuvā.
Šogad konsultācijas notiek jau desmito reizi. Pirmo reizi šāda formāta tikšanās tika rīkotas 1996.gada 28.augustā Leipcigā pēc toreizējā Vācijas ārlietu ministra Dr. Klausa Kinkela (Dr. Klaus Kinkel) iniciatīvas.


Preses kontaktiem:
Preses centra nodaļa: (371) 7016 272. Fakss: (371) 7222 335
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga
E-pasts: media@mfa.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu