Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 10. maijs 19:22:42
Pasaule » Valsts prezidents Limā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Valsts prezidents Limā
Autors: Prezidenta preses dienests, 19/05/2008 08:55

Turpinot darba vizīti Peru galvaspilsētā Limā, Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien piedalījās 5. ES – Latīņamerikas valstu un valdību vadītāju samita atklāšanas sesijā un darba sesijā

Savā ievadrunā samita sesijā ”Ilgtspējīga attīstība. Vide. Klimata izmaiņas. Enerģētika” Valsts prezidents akcentēja katras valsts un starptautiskās sabiedrības kopumā atbildību nākamo paaudžu priekšā, veidojot ilgtspējīgu, videi daudzīgu un klimata izmaiņu nestās ietekmes bremzējošu ekonomisko politiku. Šajā kontekstā Valsts prezidents minēja virkni veicamo darbu un politiskās domāšanas maiņas nepieciešamību, lemjot gan par valstu prioritāro nozaru attīstību, gan ražošanas un enerģētikas politikas veidošanu kopumā. Turklāt, kā norādīja Valsts prezidents, starptautiskais dialogs šajos jautājumos ir būtiski svarīgs, jo bezatbildīga politika vienā reģionā var būtiski sekmēt klimata izmaiņu nestās negatīvās sekas citā reģionā.

Savā uzrunā Valsts prezidents īpaši uzsvēra enerģijas jautājumu ietekmi uz klimata izmaiņām. Runājot par Latvijas politiku vides un enerģētiskās drošības jautājumos, Valsts prezidents uzsvēra, ka tā analizējama kopīgās ES politikas ietvaros un izvirzīto kopīgo mērķu – ogļskābās gāzes apjoma pieauguma kontrole, klimata izmaiņu seku novēršana, atjaunojamās enerģijas apjoma palielināšana, enerģijas avotu diversifikācija un enerģētiskās neatkarības stiprināšana – konekstā.

„Atbildīga politika klimata izmaiņu un enerģētiskās drošības jautājumos prasa ne vien būtiskas izmaiņas politisko lēmumu pieņemšanā, bet arī katram cilvēkam liek mainīt domāšanu – dzīvot un saimniekot videi draudzīgāk,” teica Valsts prezidents.

Savukārt uzstājoties sesijā par tēmu „Nabadzība. Nevienlīdzība. Integrācija”, Valsts prezidents uzsvēra sabiedrību sociālās saliedētības nozīmīgumu mūsdienu globalizācijas apstākļos, norādot uz nepieciešamību apzināt valstu veiksmes stāstus, tāpat kā būtiskākās pieļautās kļūdas sociālās politikas veidošanā, jo tieši atbildīga un taisnīga sociālā politika ir viens no būtiskākajiem faktoriem stabilai valsts ekonomiskajai attīstībai ilgtermiņā.

„Lai īstenotu sociāli atbildīgu politiku, ārkārtīgi svarīgs ir savlaicīgs un konstruktīvs sociālo partneru dialogs. Dialogs starp valdībām un dažādām interešu grupām, īpaši jau tām, kuras pārstāv sabiedrības mazāk aizsargātos sociālos slāņus un kuras pārstāv dažādu valsts reģionu vai ekonomikas nozaru intereses. Zinot Latvijas pieredzi, varu jums teikt - sociālā dialoga iztrūkums valstij nozīmē nestabilitāti, ekonomiskās izaugsmes tempu mazināšanos un, pats galvenais, šķeļ sabiedrību, padarot to nīgru un neapmierinātu. Un to mēs nevaram atļauties,” teica Valsts prezidents.

Tāpat savā uzrunā Valsts prezidents analizēja 2006.gadā pieņemtās Lisabonas stratēģijas īstenošanas gaitu – panākumus un problēmas, ar kurām Eiropas valstis, tajā skaitā arī Latvija, saskārušās, veidojot sociāli saliedētu sabiedrību. Savukārt uzrunas noslēgumā Valsts prezidents akcentēja nepieciešamību katram politiķim spēt uzstādīt kā īstermiņa, tā ilgtermiņa mērķus un, kas vēl svarīgāk, – spēt sabiedrībai izskaidrot ceļu, kādā šie mērķi tiks sasniegti un pēc kādiem kritērijiem tiks mērīti panākumi. „Tas ir mūsu pienākums katrai ģimenei, katram pilsonim dot skaidru nākotnes redzējumu un rīkoties tā, lai nerastos šaubas, ka valsts pret viņiem būs taisnīga,” teica Valsts prezidents.


Informāciju sagatavoja:
Latvijas Valsts prezidenta kanceleja
Prezidenta preses dienests
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu