Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. aprīlis 01:22:16
Sociālpolitika » Spēlējot pret Lembergu, trīs partijas iešauj sev kājā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Spēlējot pret Lembergu, trīs partijas iešauj sev kājā
Autors: , 18/04/2017 16:32

Pašvaldību vēlēšanas ikvienai partijai un novada vai pilsētas vadībai ir nopietns pārbaudījums jau pats par sevi, taču, nenoliedzami, tajā lielu lomu spēlē arī konkurenti. Ja Rīgas mēram Nilam Ušakovam redzam pāris aktīvus un spilgtus pretiniekus, tad Ventspils pilsētas galvai Aivaram Lembergam šobrīd tādu nav, neraugoties pat uz to, ka pret viņu cīņā apvienojušās trīs lielas partijas. Ventspils pilsētā šobrīd sparīgi izrādās trīs politisko partiju – Vienotības, Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības apvienotais saraksts “Ventspils atdzimšanai un uzplaukumam”.

Memorandā partiju apvienība par saraksta misiju ir izvirzījuši “veidot Ventspili par plaukstošu pilsētu, kurā mierā, saticībā un pārticībā dzīvo laimīgi cilvēki”. Par saraksta līderi Ventspils domes priekšsēdētāja amatam gaidāmajās vēlēšanās oficiāli tika izvirzīts ventspilnieks, bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs un Eiropas Parlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis.

Partiju apvienības redzamākie solījumi ir godīga un taisnīga pilsētas pārvalde un resursu izmantošana, darba vietu un uzņēmējdarbības attīstība, ostas un tranzīta attīstība, kā arī atbalsta nodrošināšana mazaizsargātākajiem sabiedrības locekļiem. Lai arī solījumus dzirdam daudz un gana, to īstenošana, šķiet, nav partijas pašmērķis – drīzāk pašreizējā Ventspils mēra Aivara Lemberga gāšana.

Patlaban samērā skaidri redzams, ka jaunajai apvienībai atbalsta nav, un vienīgais, kas visus trīs iesaistītos politiskos spēkus vieno ir cīņa pret Ventspils mēru, kurš ir pielicis visus savus pūliņus pilsētas izaugsmē un attīstībā. Tātad sanāk, ka vēlētājiem tiek piedāvāts iestāties pret izaugsmi un līdz šim sasniegto, jo pie varas nonākot jaunai partijai, kas līdz šim nav sevi pieradījusi kā rīcībspējīgu un konkurētspējīgu, pilsētas nākotne pat varētu sašķobīties.

Daudzi “Vienotību” uzskata par nopietnu un pieredzējušu partiju, taču vai partija ir parūpējusies par kādas pilsētas uzplaukumu? Tā ir ne tikai zaudējusi reitingus, bet arī sabiedrības uzticību. Tāpat arī Nacionālā apvienība, kuras vērtības varētu likties tuvas daudziem vēlētājiem, bet patiesībā tās lielākais sasniegums ir iekļūšana Saeimas koalīcijā. Par Latvijas Reģionu apvienību vispār nav īsti komentāru, no tās pat Artuss Kaimiņš bēg kā velns no krusta. Ko gan var gaidīt no partijām, kuras kopā ir daudz mazāk sasniegušas kā viens pats Lembergs?

Līdz šim uz vēlēšanām radītā partiju apvienībā “Ventspils atdzimšanai un uzplaukumam” darbojusies ar ne pārāk saprotamām metodēm – speciāli uzaicinātas sejas, kā bijušais ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, mēģina iedzīvotājus pārliecināt, ka Ventspilī nav darba vietu, īsumā sakot, ka pilsētā viss ir slikti un tai nepieciešams pārmaiņas. Taču vai partija tiešām cer sagraut gadiem iedibināto kārtību Ventspilī? Turklāt, apzinoties, ka tikpat kā viss stāstītais, ir izdomājums un meli?

Par Ventspils mēru Aivaru Lembergu noteikti domas dalās, taču gan bijušie, gan esošie ventspilnieki ir vienisprātis, ka tieši viņš ir parūpējies par pilsētas dinamisku attīstību. Un, vai tad vēlētāji ir muļķi, ka neredz, kurš slēpjas zem skaistiem solījumiem un pašreklāmas, bet kurš patiesi rīkojas un dara kaut ko pilsētas labā. Protams, nevar jau sagaidīt, ka trīs partiju apvienība padosies bez cīņas. Šī brīža situācijā gan šķiet, ka viss, ko partijas var gūt, ir politiska pieredze, jo maz ticams, ka ventspilnieki savu balsi atdos par politisko spēku, kuru pamanāmākā seja ir bijušais ministrs ar t.s. Minhauzena sindromu.

Papildus tam, koalīciju partiju nostāšanās pret Ventspils mēru, vērtējama arī kā bīstams signāls valdības stabilitātei, it īpaši laikā, kad nepieciešams lemt par tik daudz svarīgām tēmām kā nodokļu reforma u.c.

Nu, ko – lai tās partijas šauj ar'. Ko tu klibam padarīsi.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu