Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 29. aprīlis 15:54:35
Uzņēmējdarbība » Kaut kā pie siles jātiek
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Kaut kā pie siles jātiek
Autors: Bens Latkovskis, 19/12/2016 10:08


Piektdien vēlā pēcpusdienā tapa zināms atjaunotās Latvenergo padomes sastāvs. Kādreiz televīzijas reportieri nejauši uz ielas satiktiem cilvēkiem uzdeva jautājumu – kas ir Lāčplēša diena? Ja agrāk daudzi nezināja, tad tagad vairums jau zina. Ja pirms gadiem divdesmit uz ielas pajautātu, kam domāta Latvenergo padome, tad daudzi mulstu un kaut ko murmulētu par mūsu enerģētikas flagmaņa attīstību vai ko tamlīdzīgu. Tagad cilvēki ir krietni zinošāki. Diez vai atrastos daudzi, kuri nespētu pateikt pareizo atbildi – kā, kāpēc? Pie siles tak kaut kā jātiek.

Bija īss brīsniņš, kad publiskajā telpā, pieminot valsts uzņēmuma padomes, pie smalkā stila skaitījās riebumā saviebt seju. Tika uzskatīts, ka valsts kapitālsabiedrību padomes ir īstas partiju barotnes, kurām «jaunajos laikos» vairs nav vietas. Taču pārejošā, strauji mainīgā mode uz «Lailas Freivaldes» tēlošanu ātri pārgāja. Šeit mūsu tautieti, Zviedrijas tieslietu ministri, kura atkāpās pēc savas partijas principiem neatbilstīgas dzīvokļa privatizācijas Stokholmas centrā, pieminu kā sugas vārdu, kurš raksturo mūsu priekšstatus par politiķa vēlamo morālo stāju.

Jāatzīst, ka būt Lailai Freivaldei vairs nav modē. Tāpēc barotnes, tas ir, uzņēmumu padomes, atbilstoši valdības šā gada 29. marta lēmumam, gluži likumsakarīgi ir atgriezušās. Šī atgriešanās reti kuru pārsteidz. Viss noticis tik dabiski un pašsaprotami, it kā šīs padomes nekad nebūtu pazudušas. Vēl mazāku pārsteigumu izraisa personas, kuras Latvenergo akcionāru pilnsapulce (lasi: ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens) piektdien iecēlusi uzņēmuma padomē.

Kas tur atkal pa priekšu vīd? Nu kā tad bez Rubešu Baibas? Protams, ka viņa ir tur. Tāpat kā agrāk visur priekšā bija komjauniešu aktīvisti, tā tagad ilggadējā Providus padomes locekle. Gatavs darbam un partijas interešu aizstāvībai? Vienmēr gatavs, atbild Rietumos dzimusī biedre Rubesa. Daudz lielāks pārsteigums būtu, ja Latvenergo padomē viņas nebūtu.

Atjaunojot valsts uzņēmumu padomes, tika solīts, ka tās netiks politizētas. «Jaunajās» padomēs darbošoties tikai profesionāļi. Tiesa, netika precizēts, kādi «profesionāļi». Latvenergo padomē, bez jau minētās RB Rail valdes priekšsēdētājas Baibas Rubesas, iecelts bijušais lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš, Latvijas Komercbanku asociācijas bijušais prezidents un Valsts nekustamo īpašumu padomes loceklis Mārtiņš Bičevskis un Martins Sedlackis no airBaltic valdes. Kā trāpīgi sociālajos tīklos šo iecelšanu komentēja transporta lietu eksperts Tālis Linkaits - no Latvenergo padomes sastāva var noprast, ka turpmāk elektrību piegādās pa gaisu vai dzelzceļu.

Kurš no viņiem ir nozares eksperts? Pilnīgi pareizi, neviens. Toties ir labi zināma nozare, kurā viņi visi ir eksperti - vienmēr būt īstajā vietā un īstajā laikā, kad kaut kur parādās gards kumosiņš. Atcerēsimies citas Providus aktīvistes, bēdīgi slavenās Ineses Voikas centienus par nodokļu maksātāju naudu veidot nesamērīgi dārgi izmaksājošu Zolitūdes traģēdijas sabiedriskās izmeklēšanas komisiju. Arī toreiz neiztika bez Rubesas. Bičevskis savukārt ir nepārspēts «pareizrunāšanas» speciālists un varētu pretendēt uz Mr. Nekāds tēla titulu. Kas attiecas uz Liepiņu, tad viņš ieguva lidostas vadītāja vietu laikā, kad Satiksmes ministriju nomināli vadīja Aivis Ronis, bet neformāli kūrēja Vienotības Dzintars Zaķis un Olšteina sešnieks. Šovasar viņš vietu lidostā zaudēja, bet bez darba partijai uzticamu kadru taču atstāt nevar.

Latvenergo padome var pretendēt uz vienas no Latvijā pievilcīgākajām darbavietām nosaukumu. Parasti uzņēmumu padomju locekļu algas ir ap 30% no valdes locekļu atalgojuma. Ja Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs 2015. gadā saņēmis 141 412 eiro, tad padomes priekšsēdētājs Andris Ozoliņš saņems vairāk par 40 000 eiro. Pārējie padomes locekļi attiecīgi mazāk, bet tik un tā pieklājīgi. Jāpiekrīt, neslikta barotne un atbildība arī tikpat kā nekāda. Visu vada valde, padome veic tikai uzraudzības funkcijas. Ja par to vēl var saņemt pieklājīgu atalgojumu, tad var droši teikt - sapņu darbs. Gandrīz kā Hamiltonas salas pludmales uzrauga vieta Austrālijā, Kvīnslendas štatā. Pārfrāzējot Majakovski: strādāt Latvenergo padomē - skan lepni un izdevīgi!
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu