Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 29. aprīlis 19:03:24
Uzņēmējdarbība » Maksu par trekno gadu nejēdzībām uzgrūž taupīgiem patērētājiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Maksu par trekno gadu nejēdzībām uzgrūž taupīgiem patērētājiem
Autors: Oļģerts Tipāns, 15/06/2016 14:11


AS Sadales tīkls publicējis informāciju par tarifu izmaiņām. Diemžēl, , komentāru un jautājumu iespēja tika liegta. Iekasēt maksu par pieslēgumu uzturēšanu ir saprotami, taču vairākas lietas prasa atbildi.

Minētajā tekstā interesanta ir frāze "Šobrīd aptuveni 120 000 klientu objektu ir tā dēvētie "nulles" un ļoti zema patēriņa pieslēgumi, turklāt pretēji mītiem un pieņēmumiem tie neatrodas lauku reģionos – puse no šiem objektiem ir dzīvokļi pilsētās."

Citiem vārdiem, vienā maisā samesti gan "pļavu ciematiem" ierīkotie pieslēgumi, ("nulles pieslēgums"), gan vadi uz lauku māju, kurā elektrību patērē kāda ekonomiskā spuldze un varbūt vēl ledusskapis ("zems patēriņš").

Pirmajā gadījumā gan nav skaidrs, kāpēc šādi pieslēgumi vispār jāuztur,- skaidrs, ka treknajos gados izreklamētajās "lakstīgalu pļavās" vismaz pārsimt tuvākos gadus arī turpmāk būs sastopama vienīgi savvaļas fauna un flora. Te gan būtu interesanti uzzināt, cik daudz nodokļu maksātāju naudas AS "Sadales tīkls" izmetis vējā šādu pieslēgumu izveidošanai un kurš par to atbildējis kaut ar nelielu summu no sava personīgā naudas maciņa...

Otrajā gadījumā - ja patēriņš ir, bet tas ir neliels - patērētāju faktiski paredzēts sodīt par elektroenerģijas taupīšanu. Atceroties daudzkārt skandinātās runas par Latvijas energoneatkarību, tas izskatās vismaz dīvaini. Nepatērēsi pietiekamā apjomā elektrības ražošanai iepirkto Krievijas gāzi - sodīs ar "rubli".

Teiktais "pretēji mītiem un pieņēmumiem tie /"tukšie" pieslēgumi - aut./ neatrodas lauku reģionos – puse no šiem objektiem ir dzīvokļi pilsētās" ir tik jauka demagoģijas pērle, ka izraisa smaidu.

Tātad puse tomēr ir lauku reģionos? Tepat ap Rīgu, vai ne? Un cik pamatoti ir salīdzināt viena pieslēguma uzturēšanas izmaksas laukos un pilsētā - uz kaimiņu dzīvokli, kurš patērē, pēc AS "Sadales tīkls" domām, "pietiekami", taču pieslēgums tāpat jāuztur?

Pilnīgi ignorēts, ka ir diezgan daudz sezonālo patērētāju - arvien vairāk cilvēku domā par energoefektivitāti - un tas tiešām ir ne tikai katra personiskā naudas maka, bet arī valsts drošības jautājums. Arvien vairāk ir māju, kurās enerģijas patēriņš jūtami pieaug tikai apkures sezonā, un kuras gada griezumā droši vien spētu "aizvikt" līdz AS "Sadales tīkli" izrēķinātajai normai. Bet nekā, elektrība jākurina nost ne tikai ziemā, bet katru mēnesi,- tā uzskata izmaiņu autori. Kur loģika, kur veselais saprāts?

Sabiedrisko pakalpojumu tarifu komisija piekritusi AS "Sadales tīkls" ierosinājumam. Vai tiešām viss kārtībā?
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu