Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 10. maijs 10:26:39
Pasaule » V. Zatlers Gracā tiekas ar Austrijas prezidentu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
V. Zatlers Gracā tiekas ar Austrijas prezidentu
Autors: Prezidenta Preses dienests, 30/04/2008 09:18

Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien piedalījās Araijošas grupas Neformālajā valstu vadītāju sanāksmē Grācā, kā arī divpusējās sarunās tikās ar Austrijas prezidentu Heincu Fišeru (Heinz Fisher).

Neformālā galotņu tikšanās sākās ar oficiālo augsto viesu sagaidīšanas ceremoniju Grācas pilī, kurai sekoja pirmā darba sesija.

Pirmā valstu vadītāju darba sesija „Eiropas perspektīvas Lisabonas līguma gaismā” bija veltīta diskusijām par aktualitātēm un izmaiņām ārpolitikas veidošanā, kas Eiropas Savienības dalībvalstis sagaida līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos.

Valsts prezidents diskusijā akcentēja mazo valstu intereses Eiropas ārpolitikas dienesta veidošanas procesā un aicināja diskutēt par mehānismu, kā panākt kvalitatīvu katras dalībvalsts interešu pārstāvniecību ES, veidojot kopējas ārpolitiskās nostādnes attiecībā uz trešajām valstīm.

„Eiropai jāspēj runāt vienā balsī ar trešajām valstīm, bet tanī pat laikā mums, katras dalībvalsts prezidentiem, jāspēj saviem cilvēkiem mājās skaidri likt manīt, ka mūsu valstu nacionālās intereses ir ņemtas vērā. Man kā Latvijas prezidentam ir svarīgi, lai brīdī, kad Eiropa vienā balsī runā ar Krieviju, es saviem pilsoņiem varu ar pārliecību teikt, ka arī Latvijas nacionālās intereses šajā dialogā ir ņemtas vērā”, diskusijā teica Valsts prezidents.

Tāpat Valsts prezidents, runājot par Eiropas kopējo ārlietu dienestu, uzsvēra, ka Latvija būtu ieinteresēta, lai dienests tiktu veidots iespējami kompakts, darboties spējīgs un efektīvs, kā arī, lai jau no pašiem pirmsākumiem tajā būtu sava vieta mazo valstu pārstāvjiem.

Pārrunājot līguma ratifikācijas gaitu dalībvalstīs, Valsts prezidents uzsvēra, ka katras valdības uzdevums ir skaidrot sabiedrībai, kādi būs ieguvumi līdz ar Lisabonas līguma stāšanos spēkā un ko Līguma nestie jauninājumi nozīmēs katram Eiropas Savienības pilsonim.

Pēc pirmās darba sesijas valstu vadītāji apmeklēja Grācas Domu, kā arī iepazinās ar laikmetīgās mākslas izstādi Thyssen-Bornemisza Art Contemoporary.

Pirmās darba dienas noslēgumā notika Valsts prezidenta Valda Zatlera un Austrijas prezidenta Heinca Fišera divpusējā tikšanās. Tās gaitā amatpersonas pārrunāja abu valstu divpusējās attiecības, īpašu uzmanību pievēršot tieši ekonomiskajiem jautājumiem, tajā skaitā apmainījās viedokļiem, kā globālā ekonomiskā stagnācija ietekmējusi katras valsts ekonomiskās izaugsmes prognozes. Tāpat apspriesta divpusējās sadarbības intensificēšana tūrisma un kultūras jomās.

Sarunas gaitā amatpersonas pārrunāja arī aktuālos starptautiskās politikas jautājumus un sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros, piemēram, ANO. Tāpat amatpersonas apsprieda Lisabonas līguma ratifikācijas gaitu abās valstīs un turpmāku Eiropas Savienības paplašināšanās procesu.

Sarunas noslēgumā Valsts prezidents norādīja, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas nav notikusi neviena Austrijas prezidenta valsts vizīte mūsu valstī, un uzaicināja Austrijas kolēģi šādā vizītē.
















KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu