Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 12. maijs 16:33:50
Pasaule » Astoņu valstu prezidentu tikšanās Grācā, Austrijā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Astoņu valstu prezidentu tikšanās Grācā, Austrijā
Autors: Prezidenta preses dienests, 28/04/2008 16:29

No 29. - 30.aprīlim Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc Austrijas Federatīvās Republikas prezidenta Hainca Fišera (Heinz Fischer) ielūguma apmeklēs sesto Arraiolos grupas sanāksmi, kura notiks aprīļa beigās Grācā.

Austrijas Federatīvās Republikas prezidents Haincs Fišers uz šo sanāksmi ir ielūdzis savus kolēģus no Vācijas, Itālijas, Latvijas, Ungārijas, Polijas, Portugāles un Somijas uz informatīvu daudzpusēju tikšanos aprīļa beigās Grācā. Tikšanās laikā valstu pirmās amatpersonas plāno pārrunāt tādas tēmas kā Eiropas perspektīvas Lisabonas līguma ietvaros, Eiropas ārējā un drošības politika, kā arī citas starptautiskās politikas aktualitātes.

Sanāksmes pirmajā sesijā Valsts prezidents iecerējis aktualizēt jautājumu par Eiropas ārpolitikas dienesta izveidošanas nosacījumiem un Latvijas interesēm, veidojot kopīgu ES ārpolitiku attiecībā uz trešajām valstīm. Savukārt otrās sesijas ietvaros, kur plānots spriest par Eiropas drošības politikas aktualitātēm, Valsts prezidents iecerējis runāt par misijām Kosovā un Afganistānā, mudinot meklēt efektīvāko risinājumu civilo un militāro misiju sadarbībā.

Informatīvā galotņu tikšanās Grācā sāksies 29. aprīlī ar oficiālo augsto viesu sagaidīšanas ceremoniju Grācas pilī. Tā dēvētās Arraiolos grupas apspriede, kas būs jau sestā tikšanās, turpināsies līdz 30. aprīlim.

Tikšanās nosaukums cēlies no Portugāles pilsētas Arraiolos nosaukuma, kur 2003. gadā notika pirmā šāda veida tikšanās, ko iniciēja toreizējais Portugāles prezidents Žoržs Sampaiju (Jorge Sampaio). Toreiz piedalījās sešu valstu vadītāji – Portugāles, Vācijas, Somijas, Polijas, Ungārijas un Latvijas. Vēlāk pievienojās arī Itālija un Austrija.

Tikšanās notikušas 2005. gadā Helsinkos, 2006. gadā Drēzdenē un 2007. gadā Rīgā. Austrijas prezidents Haincs Fišers diskusijās piedalās no 2005. gada. Pagājušogad Rīgā Haincs Fišers uzaicināja Eiropas kolēģus šī gada tikšanos rīkot Austrijā.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu