Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 12. maijs 15:44:35
Pasaule » V. Zatlers tikās ar ASV Valsts sekretāri Kondolīzu Raisu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
V. Zatlers tikās ar ASV Valsts sekretāri Kondolīzu Raisu
Autors: Prezidenta Preses dienests, 28/04/2008 09:13

Piektdien, 25.aprīlī, Valsts prezidents Valdis Zatlers savas darba vizītes ASV ietvaros tikās ar ASV Valsts sekretāri Kondolīzu Raisu.

Valsts prezidents Valdis Zatlers un ASV Valsts sekretāre Kondolīza Raisa pārrunāja Latvijas un ASV divpusējo attiecību aktualitātes, kā arī abu valstu sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros.

Apspriežot abu valstu divpusējās attiecības, aktuālākais bija bezvīzu režīma ieviešanas jautājums. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka saprašanās memoranda parakstīšana bija svarīgs abu valstu ciešo un konstruktīvo divpusējo attiecību apliecinājums, kuram jāseko intensīvam darbam bezvīzu režīma ieviešanas tehnisko problēmu novēršanā. Turklāt savi „tehniskie mājas darbi” jāveic abām pusēm.

Sarunas gaitā apspriesta arī abu valstu divpusējo ekonomisko attiecību aktivizēšana un turpmākā sadarbība enerģētikas jomā.

Pārrunājot abu valstu sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros, īpaša uzmanība tika veltīta kopīgajai sabiedroto misijai Afganistānā. „Vairāk kā divdesmit gadu Afganistānā notikusi karadarbība, tagad, lai patiesi nodrošinātu stabilitāti un drošību reģionā, būs vajadzīgas vismaz divas dekādes miera, izglītības un attīstības”, teica Valsts prezidents, īpaši uzsverot nepieciešamību pilnveidot un aktivizēt civilo palīdzību Afganistānai. Tāpat amatpersonas apsprieda abu valstu bruņoto spēku turpmākās sadarbības plānus – tehniskos, taktiskos un politiskos – Afganistānā.

Amatpersonas pārrunāja arī NATO samita Bukarestē rezultātus un prognozējamo abu valstu – Ukrainas un Gruzijas – turpmāko iekšpolitisko attīstību. „Tikai pēc tam, kad bijām saņēmuši uzaicinājumu dalībai NATO un saņēmuši savu ceļa karti, reformu procesi mūsu valstī kļuva daudz aktīvāki un tiem bija daudz ievērojamāki rezultāti. Tas tāpēc, ka beidzot jutāmies kā sabiedrotie un draugi”, teica Valsts prezidents atzīmējot, ka arī Ukraina un Gruzija gada beigās gaida tikpat nepārprotamu signālu ceļam uz NATO. Amatpersonas bija vienisprātis, ka katras Alianses dalībvalsts pienākums un atbildība ir sniegt šīm valstīm visu nepieciešamo atbalstu – gan zināšanas un pieredzi, gan finansiālu palīdzību.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu