Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 19:15:07
Uzņēmējdarbība » Baltijas elektroenerģijas biržās cenas saglabājas augstas
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Baltijas elektroenerģijas biržās cenas saglabājas augstas
Autors: Renāte Logina, 12/10/2010 10:34

Problēmas saistībā ar Zviedrijas atomenerģijas staciju darbību arī septembrī saglabāja augstas elektroenerģijas cenas Nord Pool biržā. Lai arī septembrī cenas Igaunijas un Lietuvas elektroenerģijas biržās uzrādīja kritumu par attiecīgi 10,6 un 9,2 procentiem salīdzinājumā ar augustu un sasniedza vidējo cenu 50,6 €/MWh Igaunijā un 54,2 €/MWh Lietuvā, tomēr vidējās cenas krituma iemesls galvenokārt bija tas, ka augustā bija viena diena ar ārkārtīgi augstām cenām, kas septembrī vairs neatkārtojās.

Otrajā septembra daļā cenas krasi pieauga, maksimuma stundās sasniedzot pat 70 €/MWh atzīmi. Helsinku cenu reģionā bija novērojams vidējās elektroenerģijas cenas pieaugums pat par 18,5% procentiem līdz 51,2 €/MWh.

Cenu augsto līmeni uzturēja Zviedrijas atomenerģijas staciju darbības problēmas, kuru dēļ Forsmark B2 stacija savu darbību uzsāka tikai 16. septembra vakarā, bet Oskarshamnsverket G3 stacija joprojām nedarbojas. Paredzams, ka pieejamā Zviedrijas elektroenerģijas staciju kapacitāte turpinās samazināties, kamēr aukstāka un tumšāka laika iestāšanās palielina elektroenerģijas pieprasījumu. Tāpēc vērā ņemams cenu kritums tuvākajā laikā nav gaidāms.

„Latvijas patērētājiem septembris ir atnesis vairākas pozitīvas ziņas. Visnozīmīgākā no tām ir Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas atteikums sadales sistēmas operatora ierosinātajai tarifu paaugstināšanai. Tādējādi vismaz pagaidām nav apstiprināta tarifu paaugstināšana no 2011. gada 1. janvāra un arī tālākais tarifu kāpums 2012. gadā. Tāpat pozitīvi vērtējams regulatora aicinājums pārskatīt esošos pārvades sistēmas operatora tarifus. Tarifi ir bāzēti uz konkrētiem ekonomikas attīstības scenārijiem, un, ja turpinās elektroenerģijas patēriņa pieaugums, kas pārsniedz tarifā pieņemto, tad nemainīgās fiksētās izmaksas ir jānosedz ar daudz lielāku kopējo patēriņu, tātad izmaksas uz vienu vienību ir zemākas, nekā plānots,” stāsta SIA Enefit rīkotājdirektors Jānis Bethers.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu