Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 4. maijs 07:34:43
Uzņēmējdarbība » Pētījums: Iedzīvotāji baidās, ka valsts uzņēmumu privatizācija palielinās ārvalstu investoru varu Latvijā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Pētījums: Iedzīvotāji baidās, ka valsts uzņēmumu privatizācija palielinās ārvalstu investoru varu Latvijā
Autors: Renāte Logina, 11/10/2010 17:13

Jaunākajā „DnB NORD Latvijas barometrā” noskaidrots, ka vairums aptaujāto iedzīvotāju neatbalsta valstij piederošu uzņēmumu privatizāciju, uzskatot, ka tas palielināšot oligarhu un ārvalstu investoru varu Latvijā, taču tie, kuri šādu priekšlikumu vērtē pozitīvi, to savukārt pamato ar ieguldījumu ekonomikas attīstībā.

Vērtējot priekšlikumu valstij piederošus uzņēmumus nodot privātīpašumā, ja tas palīdzētu glābt Latvijas ekonomiku un saglabāt pensijas, pabalstus un citus maksājumus esošajā līmenī, viskritiskāk noskaņoti ir 43% Vidzemes un 36% Latgales iedzīvotāju, jo, viņuprāt, tas ļaus oligarhiem vēl vairāk palielināt savu ietekmi. Tam piekrīt tikai nedaudz vairāk kā ceturtdaļa Rīgas un Pierīgas, Zemgales un Kurzemes respondentu.

Savukārt vislielāko atbalstu privatizācijai pauž 16% rīdzinieku, kuri domā, ka tas palīdzētu nesamazināt pensijas un pabalstus, kā arī 14% latgaliešu, 13% kurzemnieku, 13% rīdzinieku un 10% Pierīgas iedzīvotāju, uzskatot, ka tādējādi tiks veicināta valsts ekonomikas augšupeja.
„DnB NORD Latvijas barometrā” arī noskaidrots, ka nedaudz biežāk atbalstu valsts uzņēmumu privatizācijai pauž iedzīvotāji ar vidējo un vidējo speciālo izglītību, bet respondenti ar augstāko izglītību biežāk izsaka satraukumu par to, ka privatizācija palielinās citu valstu stratēģisko ietekmi Latvijā.

Savukārt oligarhu ietekmes iespējamais pieaugums, tas, ka valsts varētu nesaņemt adekvātu cenu par saviem uzņēmumiem, kā arī iespējamība, ka privātīpašnieki izputinās lielos, stratēģiski nozīmīgos uzņēmumus vienlīdz lielā mērā satrauc visu izglītības līmeņu respondentus.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu