Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 4. maijs 04:49:31
Uzņēmējdarbība » Vairums iedzīvotāju uzņēmējdarbības uzsākšanai vēlētos atbalstu vismaz 5000 latu apmērā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Vairums iedzīvotāju uzņēmējdarbības uzsākšanai vēlētos atbalstu vismaz 5000 latu apmērā
Autors: Renāte Logina, 20/09/2010 10:05

Latvijas iedzīvotāji būtu gatavi uzsākt uzņēmējdarbību, ja vien valsts izsniegtu atbalstu starta kapitālam, šādu secinājumu ļauj izdarīt apvienības „Par Labu Latviju!” internetā veiktais pētījums, kurā piedalījās 1170 respondenti. Aptauja atklāj, ka 16% būtu gatavi veidot savu uzņēmumu, ja viņu rīcībā būtu līdz 1000 latiem, aptuveni 20% iedzīvotājiem būtu nepieciešami 3000 latu, taču visvairāk – 64% ir tādu, kas vēlētos 5000 latus un vairāk.

Interesanti, ka sievietes biežāk nekā vīrieši teikušas, ka viņām pietiktu ar finansējumu līdz 1000 latiem, lai kļūtu pašas par uzņēmējiem.

„Pie esošā bezdarba līmeņa vissarežģītākajā situācijā ir tieši jaunie cilvēki, kas absolvējuši profesionālās vai augstākās izglītības iestādes, bet nevar iegūt darba pieredzi, kas būtiski samazina viņu konkurētspēju darba tirgū. Viens no risinājumiem ir privātais bizness, tāpēc rosināsim nākamās Saeimas darbības laikā izstrādāt starta kapitāla fondu sava pirmā biznesa uzsākšanai uzņēmējiem, kas jaunāki par 25 gadiem, vienlaikus nosakot stingrus kritērijus valsts atbalsta saņemšanai, tā apmēram un izlietojumam,” norāda apvienības „Par Labu Latviju!” finanšu ministra amata kandidāts Andris Šķēle.  

Analizējot datus par respondentiem, kas ir vecumā no 20 līdz 24 gadiem, pētījums parāda līdzīgu tendenci – 63% jauniešu vēlētos 5000 latus vai vairāk jauna biznesa uzsākšanai.

Jautāti, kā iedzīvotāji, kas pieļauj domu par sava biznesa uzsākšanu, izmantotu šo starta kapitālu, atbildes liecina, ka vairāk nekā puse (61%) naudu ieguldītu infrastruktūras nodrošināšanai (ražošanas iekārtas, telpas, aprīkojums, pakalpojuma sniegšanai nepieciešamās ierīces). Vēl 20% šos līdzekļus izlietotu kā līdzfinansējumu kādam lielākam ES projektam biznesa attīstībai, 11% - cilvēkresursu piesaistei un darba algām, bet tikai 8% šos līdzekļus izmantotu kā līdzfinansējumu kredīta saņemšanai.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu