Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 4. maijs 09:36:13
Uzņēmējdarbība » ES un Ķīna pārrunā sadarbības iespējas nākotnē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
ES un Ķīna pārrunā sadarbības iespējas nākotnē
Autors: Solvita Barkāne, 31/08/2010 17:06

Eiropas Savienības (ES) nodokļu un muitas savienības, revīzijas un krāpšanas apkarošanas komisārs Aļģirds Šemeta rīt, 1.septembrī, Šanhajā notiekošās vispasaules izstādes "World Expo" laikā atklās starptautisku konferenci par sadarbības veidošanu, lai veicinātu tirdzniecību starp Ķīnu un ES.

Konferences mērķis ir izpētīt paņēmienus turpmākas muitas sadarbības uzlabošanai starp ES un Ķīnu, lai starp abām valstīm ļautu noritēt netraucētai tirdzniecības plūsmai, vienlaikus nodrošinot iedzīvotājiem augstu aizsardzības līmeni. Darba kārtības galvenie jautājumi būs piegādes ķēdes nodrošināšana, kontrabandas, īpaši cigarešu kontrabandas, apkarošana un intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība.

Šemeta Ķīnā uzturēsies trīs dienas, apspriežot ar valsts iestādēm un uzņēmējdarbības pārstāvjiem galvenos jautājumus saistībā ar muitas pasākumiem un cīņu pret krāpšanu, un apmeklēs Šanhajas ostu, lai iepazītos ar Ķīnas muitas kontroles darbību.

ES un Ķīna ir vairākus gadus strādājušas, lai nostiprinātu uzticēšanos muitas jomā. Starp svarīgākajiem veiktajiem pasākumiem ir muitas sadarbības un savstarpējas administratīvās palīdzības nolīguma parakstīšana un ES un Ķīnas kopējās muitas sadarbības komitejas izveide, lai veicinātu sadarbību un informācijas apmaiņu un palīdzētu rast kopējus risinājumus šajā jomā atklātajām problēmām.

Svarīgs jautājums, kuru komisārs apspriedīs ar saviem sarunu partneriem Šanhajā, ir 2006.gadā uzsāktā intelektisko un drošo tirdzniecības līniju ("Smart and Secure Trade Lanes" jeb SSTL) izmēģinājumu projekta paplašināšana. Šis projekts pārbauda drošības pasākumus, kādus piemēro konteineram un atbalsta tehnoloģiju (tas ir, intelektiskās plombas) visā piegādes posmā, kā arī veicina datu apmaiņu un galveno muitas jautājumu savstarpēju atzīšanu.

Tiks arī runāts, kā attīstīt ES un Ķīnas sadarbību saistībā ar cigarešu nelegālās tirdzniecības pārtraukšanu. Cigarešu viltošana un kontrabanda ir liela problēma ES: muitas iestādes pagājušajā gadā atklāja vairāk nekā piecus miljardus nelegālo cigarešu, un, iespējams, tie ir tikai 5%-10% no patiesā šādas tirdzniecības apjoma.

ES un dalībvalstis katru gadu zaudē līdz pat desmit miljardiem eiro (7 miljardiem latu) nenomaksātos nodokļos, kas attiecas uz cigarešu nelegālu tirdzniecību. Turklāt ar naudu, kas iegūta no cigarešu viltošanas un kontrabandas, tiek atbalstīta organizētā noziedzība un terorisms, kas ietekmē valstis visā pasaulē. ES un Ķīnas sadarbība cigarešu kontrabandas novēršanas jomā notiek savstarpējās palīdzības nolīguma gaitā, kuru abas puses parakstīja 2004.gadā.

Ķīna ir otrs lielākais ES tirdzniecības partneris pēc ASV un tās lielākais importa avots. ES ir lielākais Ķīnas eksporta tirgus. Tāpēc gan ES, gan Ķīna ir patiesi ieinteresēta nodrošināt, ka droši, autentiski un neviltoti produkti var viegli iekļūt abu valstu tirgos.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu