Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 27. aprīlis 16:11:39
Sociālpolitika » Apstiprina likumprojektus nebanku kredītdevēju licencēšanas sistēmas izveidei
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Apstiprina likumprojektus nebanku kredītdevēju licencēšanas sistēmas izveidei
Autors: Solvita Barkāne, 27/07/2010 17:01

Ministru kabinets šodien apstiprināja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā (PTAL) un likumā Par nodokļiem un nodevām, kuru mērķis ir nodrošināt nebanku kredītdevēju licencēšanas sistēmas izveidi un pārņemt Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu par patēriņa kredītlīgumiem.

Minēto likumprojektu pieņemšana paaugstinās patērētāju tiesību aizsardzību Latvijā, īpaši attiecībā uz patērētāju kreditēšanu un nodrošinās Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) kā tirgus uzraudzības iestādei iespēju efektīvāk nodrošināt tirgus uzraudzību.

Grozījumi PTAL paredz, ka kreditēšanas pakalpojumu patērētājam var sniegt tikai komersants, kas saņēmis speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanai. Nebanku kredītu devēju licencēšanas mehānisms tiks ieviests Latvijā ar 2011.gada 1.jūliju. Prasība saņemt licenci neattieksies uz bankām, kā arī komersantiem, kas piedāvā slēgt patērētāja kreditēšanas līgumus savu preču vai pakalpojumu iegādei (nomaksas pakalpojums), nepiesaistot trešās personas finansējumu. Licenci izsniegs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs un par licences saņemšanu komersantam būs jāmaksā valsts nodeva vismaz 1000 LVL apmērā.

Tāpat Likumprojekts uzliek arī jaunus tiesiskus pienākumus kredītu devējiem, nosakot pienākumu uzņemties papildu atbildību un iesaistīties strīdu risināšanā starp ražotāju, pārdevēju vai pakalpojumu sniedzēju un patērētāju, ja ražotājs, pārdevējs vai pakalpojumu sniedzējs atsakās izpildīt patērētāja likumīgās prasības saistībā ar preci vai pakalpojumu, kuras iegādei ņemts kredīts.

Likumprojekts nosaka arī noteiktos gadījumos tiešu kredīta devēja pienākumu izvērtēt patērētāja spējas atmaksāt kredītu pirms kredīta izsniegšanas vai kredīta summas palielināšanas līguma darbības laikā, kā arī nosaka patērētāja atteikuma tiesības no noslēgtā kreditēšanas līguma un šo tiesību realizēšanas noteikumus.

Papildus grozījumos PTAL tiek noteikts, ka līgumsoda apmēram ir jābūt proporcionālam patērētāja kreditēšanas līgumam un līgumsoda proporcionalitāti vērtējot tiks ņemti vērtā līguma neizpildīšanas vai nepienācīgas izpildīšanas radītie zaudējumi u.c. apstākļi.

Vēl būs nepieciešams izdot jaunā redakcijā Ministru kabineta noteikumus par patērētāja kreditēšanas līgumu, kā arī līdz š.g. 1.novembrim jāizstrādā un jāiesniedz MK noteikumi, nosakot licences izsniegšanas, anulēšanas un darbības apturēšanas kārtību, kā arī valsts nodevas likmi un tās maksāšanas kārtību.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu