Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 6. maijs 17:30:43
Sociālpolitika » Deviņu mēnešu laikā Latvijas mazās skolas izveidojušās par daudzfunkcionāliem centriem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Deviņu mēnešu laikā Latvijas mazās skolas izveidojušās par daudzfunkcionāliem centriem
Autors: Laima Paula, 13/07/2010 14:34

Pirms gandrīz deviņiem mēnešiem 53 Latvijas vietās mazās skolas ar Sorosa fonda – Latvija (SFL) atbalstu uzsāka darbu pie skolu pārveides par daudzfunkcionāliem izglītības, kultūras un sociālā atbalsta centriem, kas jau tagad iemantojuši lielu un mazu apkaimes iedzīvotāju atzinību. Daudzas „Pārmaiņu skolas”, par kuru aktivitātēm lasāms blogā parmainuskolas.lv, arī vasarā ir atvērtas apmeklētājiem.

Sorosa fonds – Latvija iniciatīvas „Pārmaiņu iespēja skolām” atbalstu guvušajām skolām sniedz ne tikai finansiālu palīdzību, bet arī konsultācijas, rosinot domāt plašāk un radīt praktiskus risinājumus, ilgtermiņā uzlabojot dzīvi lokāli un Latvijā kopumā. Piemēram, Ventspils novada Puzes pamatskolā kopš janvāra darbojas Amatniecības centrs visām paaudzēm – pagasta iedzīvotāji var izmantot centra telpas vakarēšanas tradīciju stiprināšanai un pieredzes apmaiņai, skolēni kvalitatīvāk varēs apgūt mājturības un tehnoloģiju mācību programmu, kā arī apmeklēt amatapmācības ārpusstundu nodarbības. Rudenī visi interesenti varēs apmeklēt klūdziņpīšanas un aušanas nodarbības un skolēni turpinās apmeklēt amatnieku darbnīcas.

Savukārt Kuldīgas novada Z. A. Meirovica Kabiles pamatskolā izveidots „Daudzfunkcionāls centrs – skola visiem”, kas sākumskolas bērniem jūnijā organizēja „Vasaras skoliņu”. Tajā skolēni pāris nedēļās profesionālas psiholoģes Ilonas Ausējas – Rudzātes un skolas direktores Līgas Bergmanes vadībā varēja labāk iepazīt sevi, iemācījās sastrādāties komandā, kā arī apguva dažādas dzīves zinības. Līdz ar skolēnu izglītošanu nodarbības notiek visu paaudžu iedzīvotājiem svešvalodās, datorapmācībā, psiholoģijā, saskarsmes kultūrā, latviešu tradīcijās, tiek piedāvātas arī dažādas sporta aktivitātes.

Septembrī durvis vērs ģimenes atbalsta un diennakts centrs pirmsskolas un skolas vecuma bērniem Strenču novada Plāņu filiālē, kur līdz jūlijam tika pabeigta telpu iekārtošana un aprīkojuma iegāde.

„Skolas dzīvi projekts padarīja daudz, daudz rosīgāku – aktivizēja sadarbībai gan skolēnus, gan skolotājus, gan vecākus. Tika piedāvātas aktivitātes dažādām vecuma  un interešu grupām. Ar šī projekta palīdzību tika popularizēts skolas vārds un celts skolas prestižs, atjaunotas vecās un iedzīvinātas jaunas skolas un līdz ar to novada tradīcijas. Tagad bērni nāk uz skolu kā drošu, draudzīgu un interesantu vietu,” tā notiekošo raksturo Rugāju novadā, kur projekts ļāvis uzsākt dialogu starp skolu un vecākiem, palielinot vecāku līdzdalību skolas aktivitātēs.

„Astoņos „Pārmaiņu skolas” darbības mēnešos paveikts daudz,” stāsta iniciatīvas „Pārmaiņu iespēja skolām” koordinatore Aija Tūna. „Daudzviet kvalitatīvi pilnveidojusies skolu un pašvaldību sadarbība, meklējot kopīgus risinājumus, lai reaģētu uz iedzīvotāju vajadzībām un interesēm. Vislielākais Sorosa fonda – Latvija iniciatīvas devums sabiedrībai būs tad, ja projekta īstenotāji šī gada laikā saskatītās iespējas un apzinātos resursus spēs prasmīgi izmantot arī turpmāk. Kopīgi uzkrājam zināšanas, veidojam prasmes un spēcinām pārliecību, ka dzīves kvalitātes uzlabošana ir mūsu pašu rokās. Par ilgtspējīgām projekta sekām esmu pārliecināta jau tagad,” turpina A. Tūna. Iniciatīva „Pārmaiņu iespēja skolām” noslēgsies šī gada novembrī.


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu