Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 24. aprīlis 12:39:21
Eiropas Savienība » EP prasa aizliegt no klonētiem dzīvniekiem iegūtu pārtiku
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
EP prasa aizliegt no klonētiem dzīvniekiem iegūtu pārtiku
Autors: Solvita Barkāne, 07/07/2010 17:07

Šodien, Eiropas Parlamenta (EP) balsojumā deputāti atkārtoti prasīja aizliegt no klonētiem dzīvniekiem iegūtus produktus un noteikt pagaidu aizliegumu ar nanotehnoloģijām iegūtai pārtikai līdz brīdim, kad būs kliedētas bažas par risku patērētāju veselībai. 

Eiropas Savienības noteikumi par jaunu pārtiku, proti, produktiem, kas iegūti ar jaunām metodēm vai  tradicionāli Eiropā nav tikuši patērēti, ir spēkā kopš 1997. gada. Parlaments šodien balsoja par grozījumiem likumprojektā, kas noteikumus aktualizē. Līdz ar to deputāti atbalstīja vienkāršotu  procedūru šādu produktu licencēšanai. Tā paredz, ka Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde katram šādam produktam veic riska novērtējumu. Vienlaikus deputāti pauda bažas par klonēto dzīvnieku un nanotehnoloģijas izmantošanu pārtikas ražošanā.

Pašlaik ES nav īpašu noteikumu, kas atļautu vai aizliegtu no klonētiem dzīvniekiem un to pēcnācējiem iegūtus piena produktus vai gaļu. Tā vietā, lai šos noteikumus iekļautu šodien izskatītajā regulā (kā to vēlas Eiropas Komisija un Padome), deputāti uzstāj, ka nepieciešams atsevišķs tiesību akts, kas nepārprotami noteiktu aizliegumu.  Tikmēr aizliegums jānosaka pagaidu kārtībā.   

Eiropas Parlaments atbalstīja to, ka noteikumi par nanotehnologiju ceļā iegūtu pārtiku un izejvielām jāiekļauj šodien izskatītajā regulā par jauniem pārtikas produktiem. Vienlaikus deputāti prasīja noteikt moratoriju līdz brīdim, kad īpašā riska izvērtējuma procedūra būs ļāvusi pārliecināties par šādi ražotu izejvielu drošumu. Izmantojot šādas izejvielas pārtikā un to iepakojumā nepieciešamas atbilstošas norādes.

Vairākums deputātu noraidīja grozījumus, kas paredzēja, ka pārtika no dzīvniekiem, kas baroti ar ģenētiski modificētu barību, ir attiecīgi  jāmarķē.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu