Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 25. aprīlis 01:36:08
Eiropas Savienība » Noteikti stingrāki noteikumi baņķieru prēmijām un banku glābšanai
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Noteikti stingrāki noteikumi baņķieru prēmijām un banku glābšanai
Autors: Solvita Barkāne, 07/07/2010 17:01

Šodien Eiropas Parlaments pieņēma vienus no pasaulē stingrākajiem noteikumiem par bankas darbinieku prēmijām un atbalstīja jaunas banku kapitāla prasības, lai nodrošinātos pret riskiem, ko rada vērtspapīru darījumi. Ieviesti arī ierobežojumi un prasības skaidras naudas un avansa piemaksām. Puse no tām jāparedz kā līdzekļi, kas grūtību gadījumā atgūstami pirmie.

Likumprojekta koordinatore Eiropas Parlamentā Arlene McCarthy (S&D, AK) uzsver":Šie jaunie, stingrie noteikumi, kas tiek pieņemti divus gadus kopš globālās finanšu krīzes, izmainīs banku piemaksu sistēmu un pieliks punktu pamudinājumiem uzņemties pārmērīgus riskus. Augsta riska un īstermiņa prēmijas pastiprināja globālās ekonomikas haosu, un nodokļu maksātāji bija tie, kas cieta. Tā kā bankas neveica reformas, mēs tagad to darām viņu vietā".

Skaidras naudas avansa piemaksas noteiktas apmērā līdz 30% no prēmijas kopējās summas un līdz 20% īpaši lielu prēmiju gadījumā. Savukārt 40-60% no jebkuras prēmijas jāatliek uz vismaz trim gadiem, turklāt šo summu varēs atgūt, ja investīcijas nebūs tik ienesīgas, cik plānots. Vismaz 50% no kopējās prēmijas jāmaksā kā "no nosacījumiem atkarīgs" jeb "subordinēts" kapitāls  (kā līdzekļi, kas izmantojami pirmie grūtību gadījumā) un kā kapitāla daļas.

Lai samazinātu piemaksu neproporcionālo ietekmi uz finanšu nozari kopumā,  piemaksām jābūt piesaistītām atalgojuma līmenim: katrai bankai, pamatojoties uz ES mēroga vadlīnijām, jānosaka piemaksu robežas atkarībā no algām. 

Direktīva arī ievieš noteikumus par prēmijām pielīdzinātām pensijām. Ārkārtēji pensiju maksājumi jāparedz kā no nosacījumiem atkarīgais kapitāls. Tas ļaus izvairīties no situācijām, kad baņķieri aiziet pensijā ar ievērojamu finansiālu nodrošinājumu, lai gan banka ir krīzes situācijā. 

Direktīva definē pasākumus banku glābšanai ar publiskajiem līdzekļiem un ierobežo visu piemaksu kopsummu, tā mudinot baņķierus dot priekšroku solīdākam kapitālam un ieguldījumiem reālajā ekonomikā. Glābto banku vadītāji nedrīkst saņemt nekādas prēmijas, izņemot gadījumus, kad tam ir būtisks pamatojums.

Direktīva paredz stingrākas kapitāla prasības banku darījumiem un augstākus standartus par atkārtotu pārvēršanu vērstpapīros. Jaunās  kapitāla prasības atkārtotai pārvēršanai vērstpapīros un tirdzniecības portfelim paredz pienācīgu nodrošināšanos pret riskiem, ko bankas uzņemas, tostarp par tādiem ieguldījumiem kā hipotēkas nodrošināti vērtspapīri, ar ko saistās pēdējā finanšu krīze. Saskaņā ar pētījumiem jauno prasību rezultātā bankām būs jātur trīs līdz četras reizes lielāks riska kapitāls nekā pašlaik.

Parlamenta un ES Padomes vienošanos apstiprinās ES dalībvalstu ministri, iespējams, 13.jūlijā. Noteikumi stāsies spēkā 2011.gada janvārī attiecībā uz prēmijām un ne vēlāk kā 2011. gada 31.decembrī attiecībā uz kapitāla prasībām.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu