Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 25. aprīlis 11:43:47
Eiropas Savienība » Atbalsta stingrus pasākumus pret kokmateriālu kontrabandu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Atbalsta stingrus pasākumus pret kokmateriālu kontrabandu
Autors: Solvita Barkāne, 07/07/2010 16:55

Eiropas Parlaments (EP) šodien atbalstīja regulu, kas aizliedz Eiropas Savienībā tirgot  nelegāli iegūtus kokmateriālus un to izstrādājumus. Jaunie noteikumi paredz sodus par šādu tirdzniecību, kā arī dod pircējiem lielākas produktu izcelsmes garantijas.

Jaunā regula aizliedz nelegāli iegūta kokmateriāla tirdzniecību, kas savukārt novērš šādu materiālu "legalizāciju", kad materiāls nonāk līdz ES robežai. Aplēses liecina, ka nelegālās preces veido 20% no koka un to izstrādājumu tirgus.

Dalībvalstis būs atbildīgas par sodu piemērošanu aizliegumu pārkāpšanas gadījumos. Regula ietver vadlīnijas par sankciju īstenošanu atkarībā no tādiem faktoriem kā kaitējums videi, kokmateriāla vērtība un zaudētie nodokļu ienākumi. Dalībvalstis var piemērot arī kriminālsodus. Lai kokmateriāls būtu izsekojams, ikvienā piegādes ķēdes posmā būs jānorāda, no kā koks vai tā izstrādājums iegūts un kam pārdots. 
 
Nelegālās mežu izciršanas sekas ir graujošas gan Eiropā, gan citur pasaulē - augsnes degradācija, zemes noslīdējumi, zaudēti nodokļu ienākumi, bioloģiskās daudzveidības samazināšanās, kā arī negatīva ietekme uz vietējām kopienām un attīstības valstu ekonomiku. Mežu izzušana rada piekto daļu pasaules siltumnīcefekta gāzu izmešu.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu