Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. aprīlis 18:54:41
Makroekonomika » Maijā nedaudz samazinājies mazumtirdzniecības apgrozījums
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Maijā nedaudz samazinājies mazumtirdzniecības apgrozījums
Autors: Solvita Barkāne, 30/06/2010 16:02

Sezonāli izlīdzinātais mazumtirdzniecības apgrozījums maijā, salīdzinot ar aprīli, samazinājies par 0,4%, liecina Centrālā statistikas pārvaldes sniegtā informācija. Šī gada janvārī un martā tika novērots būtisks mazumtirdzniecības pieaugums un mazumtirdzniecības apgrozījums, salīdzinot ar gada sākumu, ir krietni augstākā līmenī, tāpēc neliels mazumtirdzniecības apjomu samazinājums maijā nav bijis pārsteigums, komentē Finanšu ministrija. Mazumtirdzniecībā situācija turpina stabilizēties un apgrozījuma samazinājums atsevišķos mēnešos nenorāda uz aktivitātes kritumu.

Mazumtirdzniecības apgrozījums nepārtikas precēm (izņemot degvielu) maijā ir pat nedaudz lielāks nekā aprīlī. Tāpat maijā būtiski palielinājusies apavu un apģērbu mazumtirdzniecība, kā arī mēbeļu un mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecība. Paralēli samazinoties pārtikas preču mazumtirdzniecībai, var secināt, ka iedzīvotāji vairāk taupa uz pārtikas precēm, atlicinot līdzekļus iepriekš atliktajiem nepārtikas preču pirkumiem.

Ja salīdzina mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomus 2010. gada maijā ar  iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, tad redzam, ka joprojām novērojams 8,4% kopējais samazinājums, un pieaugums vērojams tikai mēbeļu un mājsaimniecības preču mazumtirdzniecībā.

Kaut arī mazumtirdzniecības apjoms maijā ir nedaudz samazinājies, mazumtirdzniecības konfidences indikators jau vairākus mēnešus pēc kārtas norāda uz būtiskiem uzlabojumiem mazumtirdzniecībā. Līdz ar to ir pamats uzskatīt, ka nākamajos mēnešos tiks sagaidīts aktivitātes pieaugums un šī gada rudenī pēc gandrīz trīs gadu ilga krituma būs novērojams mazumtirdzniecības apjomu pieaugums pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu