Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 23. aprīlis 05:20:31
Makroekonomika » Nodokļu politikas pamatnostādnes izsludinātas oficiālai saskaņošanai
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Nodokļu politikas pamatnostādnes izsludinātas oficiālai saskaņošanai
Autors: Renāte Logina, 17/06/2010 11:16

Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādņu 2011.-2015.gadam projektā izvirzītie vidēja termiņa mērķi ir nodrošināt stabilus valsts budžeta ieņēmumus, nodrošināt nodokļu politikas stabilitāti un prognozējamību, uzlabot Latvijas tautsaimniecības konkurētspēju un veicināt sociālo taisnīgumu, informē Finanšu ministrijas speciāliste Baiba Melnace.

Pamatnostādnes šodien, 17.jūnijā, ir izsludinātas Valsts sekretāru sanāksmē un sākusies to oficiālā saskaņošana. Pamatnostādnes izsludinātas vienlaikus ar ēnu ekonomikas mazināšanas un godīgas konkurences veicināšanas plāna projektu, jo tie ir savstarpēji saistīti dokumenti.

Nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādņu mērķis ir, balstoties uz šī brīža ekonomiskās situācijas analīzi un fiskālās politikas mērķiem, noteikt galvenos nodokļu politikas attīstības virzienus un pamatprincipus un, pamatojoties uz tiem, izstrādāt konkrētus pasākumus, kas nepieciešami valsts ekonomikas attīstības un finanšu stabilitātes atjaunošanai.

Pamatnostādnēs tiek piedāvāti arī konkrēti pasākumi nodokļu politikas mērķu realizēšanai, kuri ir izskatāmi 2011.gada valsts budžeta veidošanas kontekstā.
 
2008. gada beigās un 2009. gadā Latvija bija spiesta pieņemt virkni smagu lēmumu, lai nodrošinātu ekonomiskās situācijas stabilizāciju un valsts budžeta deficīta samazināšanu. Šos pasākumus nācās īstenot ļoti īsos termiņos, tādējādi radot sabiedrībā nedrošības un neprognozējamības sajūtu. Izplatīts ir viedoklis, ka realizēto nodokļu politikas izmaiņu ietekme nav pietiekoši izvērtēta un tās nav pietiekoši izdiskutētas. Radusies neizpratnes un neprognozējamības sajūta veicina tādas negatīvas tendences kā ēnu ekonomikas pieaugums un uzņēmējdarbības pārcelšana uz citām valstīm.

Lai gan varētu uzskatīt, ka smagākais ekonomiskās krīzes punkts ir pārvarēts, tomēr Latvijai vidējā termiņā nāksies saskarties ar virkni izaicinājumu, kas saistīti ar tālāku fiskālās konsolidācijas pasākumu nodrošināšanu, ekonomiskās situācijas stabilizāciju un Māstrihtas kritēriju izpildi. Tāpēc nepieciešamas skaidras, uz analīzi balstītas, sabiedrībā izdiskutētas vadlīnijas, nodrošinot valdības lēmumu kvalitāti un prognozējamību, kā arī sabiedrības uzticību valdības īstenotajai nodokļu politikai. Latvijas iespējas veidot nodokļu politiku būtiski ietekmē šī brīža ekonomiskā situācija un valsts budžeta deficīta konsolidācijai nepieciešamie pasākumi, kuri izriet arī no vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu