Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 18. aprīlis 18:33:05
Eiropas Savienība » Par ES fondiem informēti vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Par ES fondiem informēti vairāk nekā 90% Latvijas iedzīvotāju
Autors: Solvita Barkāne, 29/03/2010 12:39

Saskaņā ar jaunāko sabiedriskās domas izvērtējumu par sabiedrības informētību par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu apguvi Latvijā par ES fondu pieejamību informēti 92,3% Latvijas iedzīvotāju. Salīdzinājums ar iepriekšējos gados veikto aptauju datiem rāda, ka tas ir līdz šim visaugstākais Latvijas iedzīvotāju informētības līmenis par ES fondiem.

Tāpat pašreizējais sabiedrības informētības līmenis ir par 20,9 procentpunktiem lielāks nekā 2008.gada decembrī.

2010.februāra izvērtējuma dati liecina, ka 57,5% iedzīvotāju uzskata, ka ES piešķirtie līdzekļi pozitīvi ietekmē Latvijas tautsaimniecības un sabiedrības attīstību, kā arī 36,7% šo līdzekļu apguvi vērtē kā sekmīgu. Vislielāko ES fondu ieguldījumu iedzīvotāji redz ceļu un transporta sistēmas sakārtošanā un nodarbinātības veicināšanā. Savukārt par jomām, kur turpmāk jāiegulda vairāk ES līdzekļu tie uzskatītas nodarbinātības veicināšana un veselības un sociālā aprūpe.

Visbiežāk sabiedrība (45,6% respondentu) dzirdējuši par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai. Savukārt no Finanšu ministrijas kā ES fondu vadošās iestādes pārziņā esošajiem fondiem atpazīstamākais ir Eiropas Reģionālās attīstības fonds, par kuru dzirdējuši 36,4% aptaujāto. 

Gandrīz trešā daļa (30,4%) aptaujāto dzirdējusi par Eiropas Sociālā fonda atbalstu. Kā sabiedrībā mazāk atpazīstami fondi minami Kohēzijas fonds (atpazina 12,1% respondentu) un Eiropas Zivsaimniecības fonds (8,2%).

Pārliecinoši populārākais informācijas ieguves avots par ES fondiem ir televīzija, ar kuras starpniecību par ES fondiem uzzinājuši 82,2% aptaujas dalībnieku. Otrs populārākais informācijas kanāls ir radio, caur kuru informēti krietni mazāk – 30,7% respondentu. Aptuveni ceturtā daļa aptaujāto par fondiem uzzinājuši gan ar interneta, gan nacionālo laikrakstu palīdzību. Turklāt vairāk nekā puse (53,8%) ir apmierināta ar pieejamo informāciju un atzīst, ka tā apmierina viņu vajadzības.

4,8% aptaujāto pašiem ir pieredze ES fondu līdzfinansētu projektu īstenošanā, bet 8,7% apņēmušies pieteikt projektus ES fondu finansējuma saņemšanai.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu