Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 4. maijs 10:41:53
Eiropas Savienība » EK ierosina atbalsta pasākumu kopumu banānu eksportētājiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
EK ierosina atbalsta pasākumu kopumu banānu eksportētājiem
Autors: Solvita Barkāne, 17/03/2010 15:11

Šodien Komisija pieņēma atbalsta pasākumu kopumu 190 miljonu eiro apmērā, kas paredzēti banānu eksportētājiem no Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna (ĀKK) valstīm. Tāpat tiek samazināti arī tarifi, ko ES piemēro no Latīņamerikas valstīm importētajiem banāniem.

Minēto atbalsta pasākumu mērķis ir palīdzēt banānu eksportētājiem no ĀKK valstīm pielāgoties šai jaunajai tirdzniecības videi, ņemot vēra katras valsts konkrēto situāciju. Tie koncentrēsies uz trim mērķiem: uzlabot banānu nozares konkurētspēju, veicināt tautsaimniecības dažādošanu un pievērsties plašākai ietekmei uz sociāliem, ekonomiskiem un  vides jautājumiem.

Eiropas attīstības komisārs Andris Piebalgs teica: „Šie pasākumi palīdzēs ĀKK valstīm pielāgoties jaunajam banānu tirdzniecības režīmam. Komisija ir apņēmusies pilnībā atbalstīt ĀKK valstis, lai veicinātu to efektīvu integrāciju pasaules ekonomikā, vienlaikus ievērojot starptautiskās tirdzniecības noteikumus. Ar šo pasākumu kopumu tiek apstiprināta minētā apņemšanās.”

Turpmāks ES atbalsts Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstu ražotājiem
ES 2009. gada decembrī piekrita pakāpeniski samazināt importa tarifus, ko piemēro no Latīņamerikas valstīm importētajiem banāniem, proti, no 176 līdz 114 eiro par tonnu. Reaģējot uz to, ASV piekrita atrisināt ar šo jautājumu saistīto PTO strīdu ar ES. Ar šiem diviem nolīgumiem tika izbeigtas gadiem ilgušās sarežģītās sarunas.

Vienlaikus Komisija piekrita pieņemt priekšlikumu par atbalsta pasākumu kopumu 190 miljonu eiro apmērā, lai palīdzētu banānu eksportētājiem no ĀKK valstīm. Šis priekšlikums attiecas uz desmit galvenajām ĀKK banānu eksportētājām valstīm: Belizu, Kamerūnu, Kotdivuāru, Dominiku, Dominikānas Republiku, Ganu, Jamaiku, Sentlūsiju, Sentvinsentu un Grenadīnām, kā arī Surinamu.

Priekšlikums paredz finansējumu no Kopienas budžeta. Papildus attīstības atbalstam, ko sniedz no Eiropas Attīstības fonda, laikposmā no 2010. līdz 2013. gadam tiks veikti „papildu pasākumi banānu nozarē” 190 miljonu eiro apmērā.

Turklāt saskaņā ar atsevišķiem tirdzniecības un attīstības nolīgumiem – tā sauktajiem ekonomisko partnerattiecību nolīgumiem – ĀKK banānu eksportētājām valstīm joprojām būs piekļuve ES tirgum bez nodokļu un kvotu ierobežojumiem. Komisija savu priekšlikumu iesniegs ES lēmējinstitūcijām, Padomei un Eiropas Parlamentam.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu