Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 26. aprīlis 07:46:07
Makroekonomika » Iekšzemes kopprodukta apjomu kritums atbilst prognozētajam
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Iekšzemes kopprodukta apjomu kritums atbilst prognozētajam
Autors: BNA, 12/03/2010 09:15

Iekšzemes kopprodukta apjomu kritums ceturtajā ceturksnī par 16,9% un kritums Latvijas ekonomikā visā 2009. gadā par 18% atbilst Nordea prognozētajam.

Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds:

„Sīkāka apkopoto datu analīze liecina, ka arī ceturtajā ceturksnī lielākie kritumi bija tādās uz iekšzemes pieprasījumu vērstās nozarēs kā tirdzniecība un celtniecība – attiecīgi par 31,4% un 38,5%. Ņemot vērā tirdzniecības un celtniecības īpatsvaru IKP aprēķinā redzam, ka aptuveni 6,8 procentpunkti no 16,9% IKP krituma ceturtajā ceturksnī ir tieši izskaidrojami tikai ar dramatiskajiem kritumiem šajās divās nozarēs. Kritums visās pārējās nozarēs kopā veido atlikušos 10,1 procentpunktus. Tas vienlaikus norāda uz straujām izmaiņām ekonomikas struktūrā, tirdzniecībai un celtniecībai kļūstot mazāk nozīmīgām, bet citu nozaru īpatsvaram pieaugot.

Savukārt, piemēram, eksporta apjomi ceturtajā ceturksnī ir tikai 6,3% zem iepriekšējā gada attiecīgā perioda līmeņa. Ņemot vērā, ka 2009. gada sākumā ekonomikas apjomi vēl kritās, salīdzinot ar 2008. gada beigām, gada krituma tempi 2010. gada 1. ceturksnī ļoti strauji samazināsies.”


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu