Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 24. aprīlis 16:29:46
Makroekonomika » „Latio”: Tirgū trūkst kvalitatīvu īres dzīvokļu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
„Latio”: Tirgū trūkst kvalitatīvu īres dzīvokļu
Autors: Solvita Barkāne, 03/03/2010 16:00

Īres tirgū šobrīd visos Rīgas mikrorajonos, arī pilsētas centrā, ir vērojams kvalitatīvu dzīvokļu trūkums par tirgum atbilstošu cenu, kas vidēji svārstās no 4,5 līdz 6,5 EUR/kv.m. mikrorajonos un 5,5 – 8 EUR/kv.m. Rīgas centrā atkarībā no projekta kvalitātes un atrašanās vietas, norāda „Latio” īres nodaļas vadītājs Ģirts Krūmiņš.

Februārī īres cenas dzīvokļiem vidējā stāvoklī Rīgas mikrorajonos nav būtiski mainījušās. Bija vērojama pavisam neliela tendence tām paaugstināties, kas varētu būt saistīts ar īslaicīgu šādu dzīvokļu piedāvājuma kritumu. Pēc „Latio” tirgus pārskata datiem, februārī vidējā īres cena sērijveida dzīvokļiem vidējā stāvoklī sastādīja 2.5 EUR/kv.m, janvārī tā bija 2.2 EUR/kv.m,

Ir palielinājies atsevišķu istabu izīrēšanas piedāvājums, kas ir saistīts ar komunālo maksājumu optimizēšanu. Saimnieki dzīvo vienā istabā un otru izīrē, tādā veidā samazinot abu pušu izmaksas. Tomēr nevar apgalvot, ka ir liels pieprasījums pēc šāda veida dzīvokļiem.

Saglabājas pieprasījums pēc labiem dzīvokļiem jaunajos projektos Pārdaugavā, tai skaitā Ziepniekkalnā, Torņakalnā, Pleskodālē un Āgenskalnā.

Arvien ir saglabājies pieprasījums pēc kvalitatīviem - ekskluzīviem dzīvokļiem, to cenas svārstās no 1500 līdz 3000 EUR. Šiem dzīvokļiem nevar noteikt kv.m. cenu, jo ir ļoti dažādas platības un atrašanās vietas, mēbeļu esamība. Savukārt, piedāvājumā tiešām kvalitatīvu ekskluzīvo dzīvokļu ir nepietiekams daudzums.

Savrupmāju īres piedāvājuma maksa šobrīd svārstās no 500 līdz 1500 EUR mēnesī, un tā ir atkarīga no mājas platības, apdares līmeņa un atrašanās vietas. Labas kvalitātes savrupmāju īres cena var būt līdz 3000 EUR mēnesī.

Siguldā māju īres maksa ir 280-430 EUR mēnesī. Īres tirgus Siguldā ir mazaktīvs; piedāvājums ir mazs, 3 un 4 istabu dzīvokļus pat nepieprasa, norāda „Latio” Siguldas nodaļas vadītāja Alla Laurena. 

Īres cenu kritums dzīvokļu tirgū iestājās pusgadu vēlāk kā pārdošanas cenu kritums 2007.gadā. Šobrīd vidējas īres cenas sērijveida dzīvokļiem Rīgā ir pielīdzināmas 2003.gada nogales cenu līmenim.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu