Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 24. aprīlis 22:06:11
Makroekonomika » Repše: Latvija pilda savas starptautiskās saistības
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Repše: Latvija pilda savas starptautiskās saistības
Autors: Solvita Barkāne, 05/02/2010 16:57

Finanšu ministrs Einars Repše norāda: „Man ir žēl, ka Čehijas Republikas finanšu ministrs Eduards Janota, detalizēti neiepazīstoties ar pašreizējo Latvijas ekonomisko situāciju, no parlamenta tribīnes pauž bažas, vai Latvija spēs atdot starptautisko aizdevumu.”

Jau vairāk kā gadu starp Latviju un Čehiju notiek sarunas par aizdevuma līguma nosacījumiem. Latvijai bija nepieņemami Čehijas līguma neizdevīgie nosacījumi, jo tie neatbilda Eiropas Komisijas (EK) normām par valsts atbalstu un uzņēmumu konkurētspēju, turklāt bija pretrunā ar starptautiskā aizņēmuma programmas nosacījumiem.

Latvijas lielākie starptautiskie partneri EK un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir pauduši nepārprotamu atbalstu Latvijas pozīcijai. Zināms, ka papildus Čehijai vairākārt tika norādīts, ka viņu sagatavotā līguma nosacījumi neatbilsts kopējā Latvijai piešķirtā aizdevuma paketes mērķiem un Latvijas likumdošanai.

Iespējamas, ka Čehijas puses sarunu vedēji bija snieguši ministram Janotam nepilnīgu informāciju par iemesliem, kas Latvijai ir nepieņemami viņu piedāvātā aizdevuma līguma nosacījumos. Cerams, ka tuvākajā laikā abām pusēm izdosies vienoties par pieņemamiem līguma nosacījumiem un parakstīt līgumu.

Ja no  Čehijas puses ir izskanējušas šaubas par aizdevuma atmaksu, tad tās  ir jākliedē ar faktu, ka līdz šim Latvija ir pilnībā pildījusi savas starptautiskās saistības, turklāt Latvijas ekonomikas stabilizācijas pasākumi jau rāda pirmās atveseļošanās pazīmes un Latvijas starptautiskās atbalsta programmas ietvaros tiek īstenotas visas politikas apņemšanās.

Ir jāatgādina, ka EK savā ziņojumā pozitīvi un atzinīgi novērtējusi Latvijas sasniegto budžeta deficīta samazināšanā un īstenotajā konsolidācijā. Komisija norādīja, ka pēc pašreizējiem datiem izskatās, ka Latvijas spertie soļi nodrošina adekvātu progresu pārmērīgā budžeta deficīta samazināšanā Eiropas Savienības finanšu ministru padomes noteiktajās robežās.

2008. un 2009. gadā Latvija no EK, SVF, Pasaules Bankas un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas kopumā ir saņēmusi 2,29 miljardus latu, no kuriem izlietoti 1,32 miljardi latu, un atlikums Valsts kases kontos ir 0,973 miljardi latu.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu