Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 23. aprīlis 19:21:23
Makroekonomika » Eksperti: Latvijā paaugstinājies politisko risku līmenis
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Eksperti: Latvijā paaugstinājies politisko risku līmenis
Autors: Solvita Barkāne, 04/02/2010 12:17

Recesijas izraisītā politiskā un finansiālā nestabilitāte joprojām ir galvenā pasaules biznesa vides īpašība. Paaugstināts politisko risku līmenis saglabāsies arī 2010. gadā. Šādus atzinumus izteikuši apdrošināšanas brokera un risku vadības konsultanta korporācijas Aon eksperti, kuri sagatavojuši ikgadējās atjaunojamās Aon Politisko risku kartes jauno versiju.

Latvija atšķirībā no kaimiņiem - Lietuvas un Igaunijas - pametusi vidēji zema riska līmeņa zonu un tagad atrodas vidēja riska līmeņa valstu skaitā.

Pētījuma autori norāda: riska līmeņa paaugstināšanās 2009. gadā būtiski pavairoja starptautiskajiem apdrošinātājiem iesniegtās prasības izmaksāt kompensācijas par nodarītajiem zaudējumiem sakarā ar kredītu un politiskajiem riskiem. Šis apstāklis ir galvenais iemesls vairumam 18 valstu, kuras pārvietojās augstāka riska līmeņa zonā. To valstu vidū, kurās pasliktinājusies biznesa vide, iekļuvušas: Alžīrija, Apvienotie Arābu Emirāti, Argentīna, Ekvatoriālā Gvineja, Filipīnas, Gana, Hondurasa, Jemena, Kazahstāna, Latvija, Madagaskara, Mauritānija, Puertoriko, Salvadora, Seišelu salas, Sudāna, Ukraina, Venecuēla.

Deviņas valstis – Albānija, Austrumtimora, Dienvidāfrikas Republika, Honkonga, Kolumbija, Mjanma/Birma, Šrilanka, Vanuatu, Vjetnama - pārceltas zemāka riska zonās.

Jemena, Sudāna un Venecuēla tagad ir kopā ar Afganistānu, Irāku, Irānu, Kongo, Somāliju, Ziemeļkoreju un Zimbabvi to valstu grupā, kurās ir visaugstākais riska līmenis.

Ja runājam par Baltijas valstīm, tad saskaņā ar jauno Kartes versiju galvenie riski Latvijā ir valūtas kursa risks un maksājumu neizpilde, Lietuvā - maksājumu neizpilde, bet Igaunijā - valūtas kursa risks.

“Latvijas kompānijas arvien vairāk pārslēdzas uz eksporta tirgiem, tostarp iziet uz valstīm, kuras ģeogrāfiski atrodas ļoti tālu un pēc būtības mūsu uzņēmējiem ir terra incognita.

Aon eksperti uzsver, ka pasaules biznesa vide kopumā un atsevišķos tirgos 2010. gadā būs mainīga. Daudzām kompānijām, kas pārstāv visdažādākās nozares, ieskaitot kredītu un politisko risku apdrošinātājus, biznesa perspektīvas ir miglainas, kad runa ir par tirdzniecības operāciju veikšanu vai investēšanu politiski vai ekonomiski nestabilās valstīs,” norādīja apdrošināšanas brokeru un risku vadības konsultantu uzņēmuma Aon Latvia vadītājs Aigars Milts.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu