Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 09:11:17
Eiropas Savienība » Latvijā ES fondu apguves sistēmas rādītāji ir vieni no labākajiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvijā ES fondu apguves sistēmas rādītāji ir vieni no labākajiem
Autors: Renāte Logina, 20/01/2010 10:13

Latvijā Eiropas Savienības (ES) fondu apguves sistēmas rādītāji ir vieni no labākajiem starp ES jaunajām dalībvalstīm, liecina ES fondu vadošās iestādes Finanšu ministrijas veiktā aptauja par ES fondu vadības un kontroles sistēmas darbības rādītājiem ES jaunajās dalībvalstīs.

Aptauja tika veikta, lai novērtētu Latvijas paveikto ES fondu administrēšanas sistēmas vienkāršošanas jomā un identificētu vēl iespējamos uzlabojumus. Salīdzināti tika tādi rādītāji kā projektu vērtēšanai atvēlētais laiks, līgumu noslēgšanai ar finansējuma saņēmējiem paredzētais laiks, izdevumu deklarācijas iesniegšanas un izskatīšanas ilgums, projektu uzraudzības ziņojumu iesniegšana un citi rādītāji.

Latvijā ES fondu projekts izvērtējams 12 nedēļu laikā, kas ir viens no labākajiem rezultātiem starp jaunajām ES dalībvalstīm. Tā, piemēram, aiz Latvijas paliek Lietuva, Igaunija un Kipra, kur reālais projektu vērtēšanas laiks ir 16 nedēļas, Polija – 17 nedēļas, Slovēnija – 20 nedēļas un Malta – 24 nedēļas.
Tāpat Latvijai ir labi rezultāti attiecībā uz starpposma izdevumu deklarācijas izskatīšanas ātrumu. Latvijā tās ir 18 darba dienas, savukārt, piemēram, Slovēnijā izdevumu deklarācija tiek skatīta līdz pat 30 dienām. 

Lai paātrinātu finansējuma apriti un nodrošinātu izlietotā finansējuma ES daļas ātrāku atgūšanu valsts budžetā, Latvijā izdevumu deklarāciju, tāpat kā vēl trijās jaunajās dalībvalstīs (Polijā, Rumānijā un Slovēnijā), iespējams iesniegt sertifikācijas iestādē (Valsts Kasē) reizi mēnesī. Citās dalībvalstīs joprojām to iespējams iesniegt tikai 3-4 reizes gadā. 

Arī maksājumu pieprasījumu izskatīšanu Latvijā veic ātri salīdzinājumā ar citām jaunajām ES dalībvalstīm, ātrāk tie tiek izskatīti tikai Bulgārijā. Latvijā, Lietuvā un Igaunijā maksājumu dokumentāciju izskata 20 dienās, Polijā – 23 dienās, Slovēnijā – 30 dienās, Čehijā – 55, savukārt Rumānijā tos var skatīt pat 68 dienas. 

Arī citos sistēmas darbības rādītājos Latvija neatpaliek no pārējām ES jaunajām dalībvalstīm. Piemēram, Latvijā, lai paātrinātu maksājumu plūsmu, ES fondu projekta progresa ziņojuma apstiprināšana, līdzīgi kā vēl sešās jaunajās dalībvalstīs, vairs nav priekšnosacījums maksājumu saņemšanai projekta ietvaros. Savukārt pārējās dalībvalstīs projekta progresa uzraudzības ziņojumu apstiprināšana joprojām ir priekšnosacījums maksājumu saņemšanai.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu