Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 28. aprīlis 12:37:41
Uzņēmējdarbība » Pērn airBaltic pārvadāto pasažieru skaits pieaudzis par 6%
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Pērn airBaltic pārvadāto pasažieru skaits pieaudzis par 6%
Autors: Solvita Barkāne, fotogrāfs: Edijs Pālens, 07/01/2010 13:47




Latvijas aviokompānija airBaltic 2009.gadā kopumā ir pārvadājusi 2 757 404 pasažierus, kas ir par 6% vairāk nekā tajā pašā periodā 2008. gadā. airBaltic ir uzlabojusi gan savus pakalpojumus, gan darbības un finansiālos rādītājus. 2009. gadā airBaltic ir bijusi vienīgā pelnošā aviolīnija Eiropā, kuras vairākums pieder valstij.

airBaltic prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks: „2009.gads aviācijas nozarei bija grūts gads. Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA) vairākkārt pazemināja savas finanšu prognozes nozarei, līdz nonāca pie neto zaudējumiem USD 11 miljardu apmērā 2009.gadā un USD 5,6 miljardu apmērā 2010. gadā, kuri tādējādi ir divi visliktākie gadi aviācijas nozares vēsturē. Starp bankrotējušajām aviolīnijām bija arī Dānijas uzņēmums Sterling un Lietuvas uzņēmums flyLAL. Arī airBaltic 2009.gads nebija viegls. 2009.gada janvārī SAS pārdeva savas akcijas airBaltic, ko Lietuvas biznesa laikraksts Verslo Zinios atzina par vienu no 50 svarīgākajiem notikumiem pasaulē. Šīs pārmaiņas radīja nepieciešamību mainīt stratēģijas virzienu un uzņēmējdarbību kopumā. Turklāt 2009.gadā mēs gandrīz pilnībā pazaudējām savus vietējā tirgus klientus, jo Latvijas IKP pazeminājās par vairāk nekā 18 %, un mēs bijām spiesti būtiski samazināt mūsu darbības apjomu Viļņā, slēdzot vairumu maršrutu.

Tomēr tajā pašā laikā mēs 2009.gadā daudz ko sasniedzām. airBaltic sekmīgi reorganizēja savu uzņēmējdarbību, lai sāktu piedāvāt tranzīta pakalpojumus, un sasniedza vairāk nekā 30 % pasažieru skaita pieaugumu savā galvenajā darbības vietā Rīgā. Šīs sekmes atzinīgi novērtēja nozares pārstāvji un uzņēmējdarbības eksperti, plašsaziņas līdzekļi, kā arī klienti – airBaltic ieguva Eirpas Gada aviokompānijas balvu par 2009./2010.gadu, ko piešķīra Eiropas Reģionālo aviokompāniju asociācija, savukārt Somijas laikraksts uzņēmējiem Kauppalehti nosauca airBaltic par Baltijas reģiona Nokia, un balsojuma rezultātā Tartu iedzīvotāji airBaltic ienākšanu tirgū nodēvēja par Gada notikumu.

airBaltic ir būtiski uzlabojusi savus pakalpojumus un lidojumu punktualitāti. Par uzticamību liecina līgumi ar piecu Eiropas valstu valdībām, kuras ir izvēlējušās airBaltic kā aviopakalpojumu sniedzēju saviem darbiniekiem. Augstie decembra rādītāji liecina, ka mūsu provizoriskā peļņa būs LVL 14 miljoni. Pateicoties tranzīta pakalpojumu attīstībai, bija iespējams saglabāt ar pasažieriem saistītās peļņas līmeni. Peļņu būtiski uzlaboja dažādu pakalpojumu tirdzniecība – viesnīcas, apdrošināšanas, auto noma un citi. Pašlaik airBaltic ir lielākais pakalpojumu eksportētājs Latvijā – tā eksporta daļa Latvijā ir lielāka nekā Nokia eksporta daļa Somijā.

2009.gadā airBaltic arī ieviesa kompensāciju bez darba palikušiem pasažieriem, ko atzinīgi novērtēja Baltijas un Skandināvijas valstīs, kā arī citviet.

Mēs prognozējam, ka 2010.gadā salīdzinājumā ar 2009.gadu ekonomiskā situācija Baltijas tirgos pasliktināsies. IKP 2010.gadā turpinās samazināties un atveseļošanās nav sagaidāma agrāk kā 2011.gada vasarā. Mūsuprāt, Baltijas valstīs būs vērojams vietējo pasažieru plūsmas izsīkums, jo augstāku nodokļu, zemāku ienākumu un pieaugošā bezdarba dēļ samazinās iedzīvotāju pirktspēja. Tādēļ airBaltic atklās vismaz 9 jaunus maršrutus, lai turpinātu nostiprināt savu tranzīta pakalpojumu. Mūsu jaunie maršruti būs galvenokārt vērsti uz nišas tirgiem Skandināvijas un NVS valstīs, kur airBaltic saskaras ar mazāku konkurenci. 2010.gadā airBaltic būs vienīgā nopietnā aviolīnija Baltijas valstīs. Prognozējam, ka 2010. gada rezultātus ievērojami ietekmēs jaunie airBaltic uzņēmējdarbības virzieni – interneta ceļojumu aģentūra airBalticTravel.com un klientu lojalitātes programma BalticMiles. 2010.gadā mēs aktīvi apsvērsim izmaksu samazinājumus, pārskatot visas darbības jomas. Lai sekmētu attīstību nākotnē, Rīgā nepieciešams jauns lidostas terminālis, kura izbūvei jāsākas pēc iespējas ātrāk, ja Rīgas lidosta vēlas nodrošināt jaunas izaugsmes iespējas pēc 2011.gada.”

Latvijas aviosabiedrība airBaltic 2009.gada decembrī ir pārvadājusi 216 051  pasažieri (no Rīgas, Viļņas un Tallinas), kas ir par 12% vairāk nekā tajā pašā periodā iepriekšējā gadā. Pērn decembrī airBaltic pārvadāja 193 595 pasažierus. Rīgas bāzē airBaltic pasažieru skaits šī gada decembrī ir palielinājies par 25%, salīdzinot ar to pašu periodu iepriekšējā gadā.

Decembrī airBaltic ir veikusi 3 825 lidojumus, kas ir par 3% mazāk, salīdzinot ar to pašu periodu iepriekšējā gadā. 2008.gada decembrī airBaltic veica 3 937 lidojumus. Savukārt šī gada divpadsmit mēnešos kopumā aviosabiedrība ir veikusi 45 967 lidojumus.

Vietu piepildījums airBaltic lidmašīnās pagājušajā mēnesī bija 66% – par 9% punktiem vairāk, salīdzinot ar 2008.gada decembri. Šī gada divpadsmit mēnešos vietu piepildījums airBaltic lidmašīnās bija 68% – par 6% punktiem vairāk nekā 2008.gada attiecīgajā periodā.

airBaltic lidojumu 15 minūšu punktualitātes rādītājs 2009.gada decembrī bija 83,4%. Tas norāda, ka vairāk nekā 83 no 100 airBaltic reisiem decembrī izlidoja plānotajā laikā vai ar ne vairāk kā 15 minūšu aizkavēšanos. Vidējais 15 minūšu punktualitātes rādītājs 2009.gadā bija 91,3 %.

















KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu