Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 27. aprīlis 02:20:38
Makroekonomika » VID novērš 2,35 miljonu latu izkrāpšanu no valsts budžeta
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
VID novērš 2,35 miljonu latu izkrāpšanu no valsts budžeta
Autors: Renāte Logina, 28/12/2009 17:15

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde 15.decembrī apturēja šogad jau trīspadsmito ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb „naudas atmazgāšanu” saistīta noziedzīga grupējuma darbību.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji nākuši uz pēdām šim grupējumam, turpinot izmeklēt jau šī gada 5. janvārī uzsākto kriminālprocesu par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un šādā veidā iegūtu noziedzīgu līdzekļu legalizāciju. Izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka daži no grupējuma „klientiem” turpina izdarīt jaunus noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā, iesaistoties jau citā noziedzīgā „naudas atmazgāšanas” shēmā ar nolūku izkrāpt no valsts budžeta 2,35 miljonu latu.

2009.gada 15. un 16.decembrī VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros kopumā veica 11 kratīšanas Salaspilī, Smiltenē, Rīgā un Jūrmalā.

Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, vairāk kā 10 uz fiktīvu amatpersonu vārdiem reģistrētu uzņēmumu grāmatvedības dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi, kā arī skaidra nauda - 5000 latu un 600 eiro.

Kratīšanas Rīgā un Jūrmalā tika veiktas arī pie kādas personas, kura ir atzīta par aizdomās turēto personu kriminālprocesā, ko VID Finanšu policija uzsākusi jau šī gada janvārī pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas un 218.panta trešās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un šādā veidā iegūtu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Šī gada 5. janvārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros, laika posmā no š.g. 26. līdz 28.februārim VID Finanšu policijas pārvaldei īstenojot vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu, bija izdevies apturēt kāda noziedzīgā grupējuma darbību un kriminālprocesa ietvaros noziedzīgā shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos kredītiestādēs Latvijā un Igaunijā arestēt vairāk kā 950 000 latu.

Turpinot izmeklēšanu minētā kriminālprocesa ietvaros, tika noskaidrots, ka daži no grupējuma „klientiem” turpina izdarīt jaunus noziedzīgus nodarījumus valsts ieņēmumu jomā iesaistoties citā noziedzīgā naudas atmazgāšanas shēmā, proti, šajā, kura darbību VID Finanšu policijas pārvaldei ir izdevies apturēt šī gada 15. decembrī. Tādējādi arī izmeklēšana saistībā ar šī gada 15. decembrī apturēto noziedzīgo grupējumu tiek īstenota šī gada 5. janvārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros.

Kratīšanu laikā viena no aizdomās turētajām personām veica aktīvu pretdarbību izmeklētājiem. Persona mēģināja slēpt pierādījumus, cenšoties tos aizmest prom, telefoniski deva norādījumus trešajām personām nelaist VID Finanšu policijas pārvaldes darbiniekus telpās kratīšanu izdarīšanai, kā arī deva norādījumus iznīcināt vai noslēpt pierādījumus, kas atradās objektos, kur arī tika veiktas kratīšanas. Tāpat persona pretojās arī fiziski un to izdevās savaldīt, tikai piesaistot Jūrmalas pilsētas Pašvaldības policijas darbiniekus.

Šī persona, neskatoties uz to, ka tai jau piemērots aizdomās turamās personas statuss iepriekš minētajā kriminālprocesā, līdz šim izvairījās no procesuālo darbību veikšanas, t.i., atrunājoties ar dažādiem iemesliem, kuru patiesums neapstiprinājās izmeklēšanas gaitā, neieradās VID Finanšu policijas pārvaldē liecību sniegšanai. Tāpat šī persona turpināja veikt identiskus noziedzīgus nodarījumus tautsaimniecībā, saistībā ar kuriem tai jau piemērots aizdomās turamās personas statuss, proti, izmantoja cita noziedzīga grupējuma pakalpojumus naudas līdzekļu „atmazgāšanai”.

VID Finanšu policijas pārvalde ierosināja tiesai piemērot šai personai drošības līdzekli – apcietinājumu, lai tādējādi pārtrauktu personas noziedzīgās darbības un sevišķi smagu noziegumu izdarīšanu valsts ieņēmumu jomā. Tomēr tiesa apcietinājumu nepiemēroja, un tādēļ procesa virzītājs, t.i., VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājs, piemēroja šai personai ar reālu brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus, proti, aizliegums izbraukt no valsts, nodošanu policijas uzraudzībā, kā arī uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā.

 Saskaņā ar VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā esošo informāciju 13 aizdomās turētās personas 2009.gada augustā, izmantojot vairākus uzņēmumus, kas formāli darbojās būvniecības un nekustamā īpašuma jomā,  noformēja ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem. Tādējādi shēmas organizatori dokumentāli rādīja šķietamu saimniecisko darbību un iesniedza VID PVN deklarācijas un pielikumus par faktiski nenotikušiem darījumiem, kas bija par pamatu mākslīgas PVN pārmaksas izveidei. Šī gada augustā un septembrī noziedzīgajā shēmā iesaistītie uzņēmumi deklarējuši VID fiktīvus darījumus vairāk kā 9,7 milj. latu apmērā, šādā veidā samazinot budžetā maksājamo PVN vairāk kā 1,7 milj. latu apmērā.

Turklāt kratīšanu laikā pie aizdomās turētajām personām izņemti vairāku uzņēmumu dokumenti, piezīmes (elektroniska veidā un ar roku zīmētas un aprakstītas shēmas) un priekšmeti (zīmogi, banku kodu kalkulatori), kas liecina par to, ka shēmas darboņi jau bija sagatavojuši PVN pārmaksu atmaksu pieprasījumus un gatavojās iepriekšminēto fiktīvo darījumu rezultātā saņemt atpakaļ no valsts budžeta mākslīgi izveidotu PVN pārmaksu vairāk kā 2,35 milj. latu apmērā.

VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājiem ir pamats uzskatīt, ka šīs shēmas darbības rezultātā zaudējumi lielā apmērā var tikt radīti arī kādai Latvijas kredītiestādei, kura aizdomās turētās personas uzņēmumam izsniegusi kredītu vairāku desmitu miljonu eiro apmērā. Pēc VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāju rīcībā esošās informācijas aizdomās turētā persona vairākkārtīgi pieprasījusi no kredītiestādes kārtējās kredīta daļas maksājuma izmaksu, par pamatojumu norādot viltotus dokumentus par fiktīviem darījumiem. 

Kopumā šī gada 5. janvārī uzsāktā kriminālprocesa ietvaros kopš februāra par aizdomās turētām ir atzītas 13 personas – tostarp, gan tās personas, kas bija iesaistītas februārī apturētajā noziedzīgajā grupējumā, gan tās, kuras par aizdomās turētajām personām ir atzītas pēc pagājušajā nedēļā notikušajām izmeklēšanas darbībām.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu