Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 13:00:36
Eiropas Savienība » Prasīs atļaut Latvijai izmantot valsts atbalstu lauksaimniecības zemes iegādei
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Prasīs atļaut Latvijai izmantot valsts atbalstu lauksaimniecības zemes iegādei
Autors: Solvita Barkāne, 11/12/2009 13:59

Trešdien, 16.decembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Briselē piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (MP) sanāksmē, kuras laikā Eiropas Komisija (EK) uzsāks diskusijas par lauku attīstības nākotni pēc 2013.gada. Sanāksmē arī lems par Latvijas iesniegto prasību atļaut sniegt valsts atbalstu lauksaimniecības zemes iegādei.

Zemkopības ministrs lūgs Padomes un dalībvalstu nozares ministru atbalstu no 2010.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim atļaut izmantot valsts atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai par aizdevumiem, kas ņemti lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei.

Uzrunā J.Dūklavs norādīs, ka iespēja izmantot valsts atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei ievērojami atvieglos sarežģīto situāciju Latvijas laukos. Tā  radusies, pieaugot  lauksaimniecības izejvielu cenām, bet ievērojami krītoties lauksaimniecības produktu pārdošanas cenām, kā arī pieaugot bezdarbam. Tāpat lauksaimniekiem pašreizējā ekonomiskajā situācijā trūkst brīvu finanšu resursu lauksaimniecības zemes iegādei.

Diskusijā par lauku attīstības nākotni ES dalībvalstu nozares ministri paudīs valstu viedokļus par paredzamajām grūtībām, kas visvairāk skars Eiropas lauksaimniecības un lauku jomu. Tiks apspriestas arī iespējamās izmaiņas lauku attīstības programmā.

J.Dūklavs diskusijā uzsvērs, ka būtiskākais izaicinājums Eiropas lauksaimniecībai un lauku teritorijām ir līdzvērtīgu darbības nosacījumu izveidošana lauku ekonomikas funkcionēšanai un attīstībai visā Kopienas teritorijā. Tāpēc īpaši svarīgi ir veicināt lauku ekonomikas ilgtspējīgu attīstību un produktivitātes un konkurētspējas kāpināšanu, īpaši tradicionālajai lauksaimniecībai un mežsaimniecībai. Latvija uzskata, ka priekšroka būtu dodama tādiem saimnieciskiem risinājumiem, kas nodrošina gan ekonomiskos, gan ekoloģiskos labumus, kā arī lauku apdzīvotības saglabāšanai mazāk attīstītajos Eiropas Savienības lauku reģionos.

„Mēs uzskatām, ka lauku attīstības pasākumu ieviešanas nosacījumos ir nepieciešami uzlabojumi, lai atvieglotu programmas ieviešanu. Tāpat esam ieinteresēti pārskatīt Lauku attīstības finansēšanas kritērijus un uzskatām, ka Eiropas Savienības atbalstam lauku attīstībai pēc 2013.gada ir jākalpo par instrumentu, kas mazinātu attīstības līmeņa atšķirības dažādās Kopienas lauku teritorijās,” sanāksmē uzsvērs J.Dūklavs.

Tāpat sanāksmē tiks apspriesti jautājumi par koksnes tirgu, pārtikas apgādes ķēdes darbību un dzīvnieku labturību un aizsardzību, zinātnei izmantojamo dzīvnieku aizsardzību, kā arī zvejas iespējām 2010.gadā.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu