Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 25. aprīlis 12:34:44
Makroekonomika » Informē par paveikto ES fondu vienkāršošanā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Informē par paveikto ES fondu vienkāršošanā
Autors: Renāte Logina, 09/12/2009 09:49

Vakar, 8. decembrī, Ministru kabineta (MK) sēdē Finanšu ministrija (FM) iepazīstināja valdību ar sagatavoto atbildes vēstuli Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai par paveiktajiem Eiropas Savienības (ES) fondu vienkāršošanas pasākumiem un to ietekmi uz ES fondu apguves pilnveidošanu.

ES fondu administrēšanas sistēmas vienkāršošanas mērķis ir palielināt ES fondu sistēmas darbības ātrumu, vienlaicīgi samazinot administrēšanas izmaksas, kā arī saglabājot uz klientu orientētu pieeju. Lai sasniegtu iepriekš minēto mērķi, FM ir saīsinājusi ES fondu iesniegumu vērtēšanas termiņu, nosakot, ka lēmums vērtētājiem par projekta apstiprināšanu vai noraidīšanu jāpieņem ne vēlāk kā triju mēnešu laikā no projekta pieteikuma iesniegšanas iepriekš noteikto 12 mēnešu vietā 2004.–2006. gada periodā. 

Cits darbības virziens ir uz klientu orientētas ES fondu administrēšanas nodrošināšana, kā ietvaros FM veicinājusi informācijas par ES fondiem pieejamību un atgriezeniskās saite ar esošajiem un potenciālajiem finansējuma saņēmējiem nodrošināšanu. Tā ES fondu mājas lapā www.esfondi.lv ievietots centralizēs ES fondu apguves kalendārs un ES fondu aktivitāšu meklētājs. Papildus FM ir  izveidojusi e-pasta adresi uzlabofondus@fm.gov.lv, uz kuru esošie un potenciālie projektu īstenotāji var sūtīt jautājumus un priekšlikumus ES fondu apguves pilnveidošanai.

Tāpat tiek mazināts administratīvais un finanšu slogs ES fondu finansējuma saņēmējiem. FM veikusi grozījumus virknē MK noteikumu, lai paātrinātu ES fondu maksājumu plūsmu, kā arī nodrošinātu finansējuma atgriešanu no Eiropas Komisijas valsts budžetā. Nodrošināta arī ātrāka informācijas aprite starp ES fondu vadībā iesaistītajām institūcijām un nevalstiskajiem partneriem, tā veicinot ātrāku ES fondu projektu iesniegumu vērtēšanas kritēriju apstiprināšanas procesu un līdz ar to ES fondu projektu iesniegumu konkursu izsludināšanu.
FM ir atvieglojusi pievienotās vērtības nodokļa pārskata iesniegšanas procedūru, kā arī vienkāršojusi projektu faktisko izmaksu administrēšanu.

Fondu apguvi veicina arī ES fondu administrēšanā iesaistīto institūciju efektivitātes kāpināšana. Tādēļ šā gada oktobrī ir pilnveidota ES fondu projektu uzraudzības un izvērtēšanas sistēma, jaunā redakcijā valdībā apstiprinot FM sagatavotos noteikumus par ES fondu ieviešanas un uzraudzības kārtību. Rezultātā ir atvieglots finansējuma saņēmēju un ES fondu vadībā iesaistīto institūciju darbs pie projektu ieviešanas.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu