Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 10. maijs 17:26:21
Uzņēmējdarbība » Dibināt savu uzņēmumu kļūst vienkāršāk un lētāk
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Dibināt savu uzņēmumu kļūst vienkāršāk un lētāk
Autors: BNA, fotogrāfs: Edijs Pālens, 25/11/2009 14:10


„Mikrouzņēmumu atbalsta koncepcijas galvenais mērķis ir mazināt bezdarbu un stimulēt ekonomisko attīstību, radot īpašus priekšnoteikumus tieši mikrouzņēmumu veidošanai. Esmu gandarīts, ka mums ir izdevies panākt to, ka jau no nākamā gada pirmā janvāra iedzīvotājiem dibināt savu uzņēmumu būs daudz vienkāršāk un lētāk. Tāpēc ceru, ka šobrīd bez darba palikušie iedzīvotāji izmantos šo laiku kā savu iespēju, balstoties uz savām prasmēm un idejām, lai uzsāktu savu uzņēmējdarbību ,” šodien uzsvēra ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras preses konferencē par mikrouzņēmumu atbalsta pasākumiem, norādot uz vakar valdības sēdē atbalstītajiem grozījumiem Komerclikumā, samazinot SIA pamatkapitālu no 2000 LVL uz 100 LVL.

Ekonomiskās lejupslīdes apstākļos viens no instrumentiem bezdarba mazināšanai ir jaunu uzņēmumu veidošanās, tāpēc arī Latvijā ir jāizmanto mikrouzņēmumu potenciāls nodarbinātības veicināšanai un budžeta ieņēmumu palielināšanai. Šobrīd jau veikta virkne pasākumu, atbalstot mikrouzņēmumu izveidi un to darbību.

Ministrs uzsver, ka 2010.gada 1.pusē plānots vairākām profesiju grupām ieviest būtiski atvieglotu sistēmu, kādā veidā īstenot komercdarbību un nokārtot saistības ar valsti ar mērķi sniegt iespēju bez darba palikušajiem nopelnīt, tādējādi veicinot nodarbinātību un „sildot” ekonomiku.

Priekšlikuma būtība – ieviest patentu sistēmu, kad ikviens cilvēks, kurš vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību, var ātri un vienkārši to uzsākt. Par patentu būs paredzēts maksājums valsts budžetā, kurā būs ietverts iedzīvotāju ienākumu nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. Par patentu varēs norēķināties reizi gada vai arī varēs maksāt pa ceturkšņiem.

Patentmaksu plānots ieviest sekojošām profesiju grupām:
-    Ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība;
-    Apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu labošana, slēdzeņu labošana un citi sadzīves pakalpojumi;
-    Amatniecības izstrādājumi no koka, salmiem, māla, stikla vai akmens, floristi
-    Fotogrāfs;
-    Skaistumkopšanas speciālists (frizieris, bārddzinis, manikīrs, vizāžists, stilists...);
-    Privātie mājsaimniecības pakalpojumi, tīrīšana un apkope, kulinārijas izstrādājumu gatavošana;
-    Mājas aprūpes pakalpojumi - bērnu, vecu cilvēku, slimnieku vai invalīdu aprūpe, palīdzība mājas darbos, bērnu auklēšana.




























KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu