Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 26. aprīlis 22:44:07
Makroekonomika » Veselības apdrošināšana par valsts līdzekļiem ir apturēta
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Veselības apdrošināšana par valsts līdzekļiem ir apturēta
Autors: Renāte Logina, 19/11/2009 12:18

Valsts kancelejas (VK) sagatavotais apkopojumu par esošajiem un plānotajiem veselības apdrošināšanas līgumiem valsts iestādēs liecina, ka jauni veselības apdrošināšanas līgumi netiks slēgti un uzsāktās iepirkuma procedūras ir pārtrauktas. Vienlaikus tiek veiktas nepieciešamās darbības, lai lauztu noslēgtos veselības apdrošināšanas līgumus, vienojoties ar apdrošinātāju ar valsts budžeta līdzekļu atgūšanu, informē Ministru Prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

VK sagatavotā informācija liecina, ka pēc Ministru prezidenta V. Dombrovska 1.oktobrī izdotās rezolūcijas, ar kuru ministrijām un to padotības iestādēm tika uzdots apturēt jaunu līgumu par veselības apdrošināšanu slēgšanu, izvērtēt esošo laušanas iespējas un sniegt informāciju par nākamajā gadā plānotajiem izdevumiem veselības apdrošināšanai, ministrijas un to padotības iestādes ir uzsākušas sarunas ar apdrošinātājiem par līgumu laušanu, bet vairākas iestādes līgumus ir jau lauzušas. Saņemtā informācija liecina, ka desmit iestādes 2009.gadā ir noslēgušas līgumus, bet to polišu iegādes prēmijas tika segtas no darbinieku personīgajiem līdzekļiem.

Arī 16.novembra Ministru Kabineta sēdē, izskatot likumprojektu par vienoto atalgojuma sistēmu,  tika nolemts: „Atbalstīt priekšlikumu, ka valsts vai pašvaldību institūcija neveic veselības apdrošināšanu par valsts budžeta vai pašvaldību budžeta līdzekļiem, paredzot iespēju apdrošināšanu veikt par amatpersonu (darbinieku) finanšu līdzekļiem. Izņēmums ir amatpersonas (darbinieki), kuri ir pakļauti riskiem un citi speciālie gadījumi, kuri minēti likumprojekta 38.pantā.”

Lielai daļai valsts iestāžu (aptuveni 56) apdrošināšanas līgumu termiņi beidzas 2009.gada nogalē vai 2010.gada pirmajos divos vai trijos mēnešos. VK juristu vērtējumā šos līgumus lauzt valstij nav izdevīgi. Vienlaikus tām iestādēm, kurām līdz polises darbības termiņa beigām atlikuši no 4 līdz 6 mēnešiem, finansiālais neizdevīgums, balstoties uz noslēgtā līguma nosacījumiem un sarunu ar apdrošinātājiem rezultātiem, ir jāvērtē pašiem. Ministru prezidents V.Dombrovskis jau sākotnēji uzsvēris, ka, izvērtējot valsts pārvaldes institūciju noslēgtos līgumus par veselības apdrošināšanas pakalpojumiem, pašām iestādēm jābūt pārliecinātām par konkrēto līgumu pirmstermiņa laušanas finansiālo izdevīgumu. Līgums ir jālauž pirms termiņa, ja tas ir finansiāli izdevīgi valstij.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu