Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 13. maijs 16:39:02
Pasaule » Latvieši pasaulē sāk svinēt Lieldienas
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvieši pasaulē sāk svinēt Lieldienas
Autors: Indulis Bērziņš, 14/03/2008 11:54

Interneta portāls latviešiem ārzemēs Latvieši.com jau otro gadu aicina informēt par Lieldienu pasākumiem pasaulē. Lai arī lielākā daļa Lieldienu pasākumu notiks nākamnedēļ, daudzviet pasaulē Lieldienas ieskandinās jau šajā nedēļas nogalē!

Viens no interesantākajiem pasākumiem gaidāms sestdien, 15.martā, Sanktpēterburgā, kur kopā ar latviešu svētdienas skolas audzēkņiem un viņu ģimenēm svētkus ieskandinās folkgrupas „Iļģi” dalībnieki Ilga Reizniece un Jurģis Ločmelis. Ikviens varēs piedalīties olu krāsošanā un ripināšanā, olu „kaujās”, kā arī rotaļās un spēlēs.

Ievadot Kluso nedēļu, daudzviet notiks Pūpolsvētdienas dievkalpojumi, uz kuriem latvieši aicināti pulcēties Ņujorkā un Losandželosā (ASV), Diseldorfā un Minsterē (Vācija), kā arī citviet pasaulē. Pūpolsvētdienas dievkalpojums notiks arī latviešiem Dublinā, kur to vadīs nesen Īrijas latviešu draudzei kalpot sākušais latviešu mācītājs Uģis Brūklene.

Nākamās nedēļas sākumā, 18.martā, uz Lieldienu ieskaņas vakaru kopā pulcēties aicināti latvieši Norvēģijā. Latvijas vēstniecības telpās Oslo notiks kinofilmas „Saulessvece” kopīga skatīšanās, bet pēc tam ikviens aicināts nobaudīt cienastu un Lieldienu gardumus.

Savukārt jau no 20.marta, kad tiek atzīmēta Zaļā Ceturtdiena, uz dievkalpojumiem un kopīgiem pasākumiem latvieši tiks aicināti gandrīz visur pasaulē. Gruzijā uz Lieldienu svinībām aicinās Gruzijas latviešu biedrība „Ave Sol”, rīkojot gan Lieldienu olu konkursu, gan olu lasīšanas un nešanas sacensības, kā arī citas jautras atrakcijas.

Lieldienu dievkalpojumi notiks lielākajos latviešu centros Lielbritānijā – Londonā, Rofantā un „Straumēnos”, bet uz Lieldienu laika pasākumiem nedaudz vēlāk tiks aicināti latvieši arī Bristoē, Svonsijā un Gērnsijas salā.

Tautieši Īrijā svētku laikā varēs apmeklēt latviešu dievkalpojumus Dublinā un piedalīties filmu vakarā, kurā tiks demonstrēta filma „Kristus ciešanas”, bet pašās Lieldienās pie latviešiem Dublinā viesosies arī slavenie „Čikāgas piecīši”, kuri martā koncertē Īrijā. Aktīvāk pavadīt svētkus aicināti latvieši Limerikā, piedāvājot izmantot brīvās dienas gan kopīgām ekskursijām pa Īrijas Rietumkrastu, gan organizējot zolītes čempionātu un balli, kurā muzicēs grupa „Brenča muzikanti” no Latvijas.

Krievijā latvieši uz Lieldienu svinībām aicināti pat tālajā Magadānā, kur tiks organizētas spēles un rotaļas, dziesmu dziedāšana un dejošana. Maskavā latvieši piedalīsies olu konkursā, veiklības sacensībās, būs arī karaoke un cienasts ar latviskiem ēdieniem. Savukārt Sanktpēterburgā notiks olu ripināšanas sacensības, Laimes meklēšana, putnu dzīšana un citas atrakcijas ar latviešiem raksturīgām Lieldienu paražām.

Portāla redakcija joprojām gaida informāciju par Lieldienu svinību un pasākumu vietām ārpus Latvijas līdz 19.martam, sūtot e-pastu uz adresi: zinas@latviesi.com!

Līdzīgas akcijas portāls www.latviesi.com veicis arī iepriekš. 2007.gadā tika apkopota informācija par 53 Lieldienu pasākumu vietām 13 pasaules valstīs, pirms Jāņiem portāla datubāzē bija atrodama informācija par 31 svinību vietu 13 pasaules valstīs, 18.novembra svinību datubāzē tika apkopota informācija par 83 svinību vietām 27 pasaules valstīs, savukārt uz Ziemassvētkiem portālā bija pieejama informācija par 104 svinību vietām 18 pasaules valstīs.

Interneta portāls www.latviesi.com ir izveidots ar mērķi rosināt informācijas apmaiņu un sadarbību starp latviešiem ārzemēs un apkopot visu informāciju, kas varētu būt noderīga latviešiem ārpus Latvijas, kā arī tiem Latvijā, kam ir interese par studēšanu, strādāšanu vai latvisko vidi ārpus Latvijas.      


Indulis Bērziņš
Latvieši.com galvenais redaktors
Tel.: 29147111
E-pasts: indulis@latviesi.com


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu