Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 26. aprīlis 06:57:04
Eiropas Savienība » Informē par Eiropas Savienības 2008. finanšu gadu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Informē par Eiropas Savienības 2008. finanšu gadu
Autors: BNA, fotogrāfs: Edijs Pālens, 10/11/2009 12:28


Šodien, 10.novembrī, Eiropas Revīzijas palātas loceklis no Latvijas Dr. Igors Ludboržs rīkoja preses konferenci par Revīzijas palātas pārskatu par Eiropas Savienības 2008. finanšu gadu.

Revīzijas palātas 2008. gada pārskatā ir ikgadējā ticamības deklarācija (Statement of Assurance), kas ir ES ārējā revidenta atzinums par ES 2008. gada ieņēmumu un izdevumu finansiālo pārvaldību. Dalītās pārvaldības sistēmā arī ES dalībvalstis kopā ar Eiropas Komisiju ir atbildīgas par ES budžeta īstenošanu virknē lielo izdevumu pozīciju.

Apmēram 98% no ES izdevumiem Latvijā ietilpst šajā dalītās pārvaldības sistēmā, un šo līdzekļu pārvaldībā ir iesaistītas Latvijas iestādes. Revīzijas palāta ir pārbaudījusi, vai līdzekļi ir iegūti un iztērēti saskaņā ar visām līgumsaistībām, t.i., iekasēti un iztērēti likumīgi un pareizi. Turklāt Revīzijas palāta sniedz atzinumu par to, vai pārskati sniedz patiesu un godīgu priekšstatu. Revīzijas palātas veiktais dažādu politiku novērtējums sniedz pārskatu par to, vai ES līdzekļu pārraudzības un kontroles sistēmas gan Komisijas, gan dalībvalstu līmenī darbojas efektīvi.

Lai gan par 2007. finanšu gadu Revīzijas palātas atzinums par pārskatu ticamību bija pozitīvs, tās atzinumi par pakārtoto darījumu likumību un pareizību lielākajā daļā izdevumu pozīciju jau kopš 1994. gada ir nelabvēlīgi. Preses konferencē Dr. Ludboržs īpaši pievērsās tam, kā Revīzijas palātas pārskatā par 2008. finanšu gadu un tās jaunākajos īpašajos ziņojumos ir atspoguļota ES līdzekļu finanšu pārvaldība Latvijā.

Šodien Briselē preses konferenci par 2008. gada pārskatu rīko arī Eiropas Revīzijas palātas priekšsēdētājs. Vēlāk viņš gada pārskatu prezentēs Eiropas Parlamentam Strasbūrā un Eiropas Savienības Padomei Briselē. 2009. gada 11. novembrī Dr. Ludboržs ar Revīzijas palātas pārskatu par 2008. finanšu gadu iepazīstinās arī Saeimas deputātus.






















KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu