Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 3. maijs 16:15:26
Eiropas Savienība » Latvija panāk izdevīgus nosacījumus nozvejas kvotām 2010. gadā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvija panāk izdevīgus nosacījumus nozvejas kvotām 2010. gadā
Autors: Solvita Barkāne, 23/10/2009 17:02

Šā gada 19. un 20. oktobrī Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Luksemburgā tika panākta vienošanās par nozvejas kvotām Baltijas jūrā 2010. gadam, kā arī pieņemta ES Padomes regula, ar kuru izveido kontroles sistēmu, kas tiek piemērota Kopējai zivsaimniecības politikai.

Latvijas puse panāca, ka kvotas samazinājums brētliņām nākamgad būs tikai 5%, sākotnējo Eiropas Komisijas (EK) piedāvāto 15% vietā. Tāpat ilgstošu diskusiju un divpusējo sanāksmju rezultātā tika panākts arī tas, ka zvejas iespējas reņģei Baltijas jūrā samazināsies par 12%, nevis 15%, kā rezultātā Latvijas kvota būs 3504 tonnas. Savukārt Rīgas jūras līcī zvejas iespējas šai zivju sugai pieaugs par 4,3% jeb līdz 19 591 tonnām. Arī lašu zvejas iespējām attiecībā pret 2009. gada kvotu panākts mazāks samazinājums- kopējā pieļaujamā nozveja būs tikai par 5% nevis 15% mazāka.

Būtiski palielinātas mencu nozvejas kvotas- 2010. gadā Latvijai pieejamais nozvejas apjoms Baltijas jūras Austrumu daļā mencām tiks palielināts līdz 4379 tonnām jeb par 15%, bet Rietumu daļas mencām- līdz 639 tonnām jeb par 8,3%.

Tāpat nākamgad, lai samazinātu mazizmēra zivju izmetumus mencu zvejā un saglabātu jaunās zivju paaudzes mencu krājumos, paredzēts ieviest arī papildus pasākumus mencu zvejas rīku selektivitātes uzlabošanai.

Tāpat ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē politiski vienojās par regulas, ar kuru izveido Kopējai zivsaimniecības politikai piemērojamu kontroles sistēmu, ieviešanu. Ar šīs regulas apstiprināšanu tiek turpināta līdzšinējā zvejas kontroles pārvaldības sistēma tās pamataspektos- nozveju reģistrēšanas, ziņošanas, izkraušanas un svēršanas kārtība, kā arī zivju pirmā pārdošana u. tml.

Regula papildus paredz arvien lielāku moderno tehnoloģiju izmantošanu zivsaimniecības kontrolē, jaunu sistēmu un elektroniskās ziņošanas veidošanu, lai maksimāli novērstu nelegālās zvejas darbības. Regula stāsies spēkā 2010. gada 1. janvārī un neradīs papildu slogu zivsaimniecības nozarē iesaistītajiem.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu