Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 18. aprīlis 04:48:50
Kultūra » Inga Ābele iegūst Baltijas Asamblejas balvu literatūrā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Inga Ābele iegūst Baltijas Asamblejas balvu literatūrā
Autors: Solvita Barkāne, 16/10/2009 13:24

Piektdien, 16.oktobrī, Saeimā vērtējot Baltijas Asamblejas (BA) balvas kandidātus, starptautiska žūrija nolēma 2009.gada balvu literatūrā piešķirt Ingai Ābelei par romānu „Paisums”.

BA balva mākslā šogad tiks piešķirta igauņu māksliniekam Marko Meetammam (Marko Mäetamm), bet balvu par sasniegumiem zinātnē šogad saņems folkloras pētnieks Leonards Sauka (Leonardas Sauka) no Lietuvas.

Literatūras, mākslas un zinātnes eksperti žūrijas komisijas sēdē atzina, ka šogad izlemt par balvas ieguvējiem bija īpaši sarežģīti, jo visu kandidātu sasniegumi ir pārsnieguši Baltijas valstu robežas un guvuši starptautisku atzinību. Šogad par laureātiem tika atzīti tie kandidāti, kuri spēj izvirzīt nākotnes vīziju, kas balstīta pagātnes pieredzē.

Māksliniekam Marko Meetammam balva piešķirta par profesionālajām un veiksmīgajām izstādēm, kā arī sasniegumiem mākslā pēdējo gadu laikā. „Šī mākslinieka darbi aicina padomāt par cilvēciskajām vērtībām arī šajā grūtajā laikā, kad mūsu dzīvi lielā mērā nosaka banku aizdevumi. Viņa darbus vislabāk raksturo jautājums – kā tas nākas, ka cilvēka dzīve ir kļuvusi līdzvērtīga bankas aizdevumam mūža garumā?” norādīja žūrijas priekšsēdētāja vietnieks Johanness Sārs (Johannes Saar) no Igaunijas. 

Savukārt BA 2009.gada balvu zinātnē saņems Leonards Sauka no Lietuvas par folkloras mantojuma pētījumu „Eglė žalčių karalienė” Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un citās valstīs. Žūrijas locekļi atzina, ka mazu valstu nākotne saistās ar to etnogrāfiju un L.Saukas ieguldījums zinātnē ļaus arī nākamajām paaudzēm labāk izprast pagātni.  

Laureātiem balvas tiks pasniegtas BA sesijā, kas notiks Viļņā, Lietuvā, no šī gada 26. līdz 28.novembrim. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu