Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 10. maijs 09:39:36
Pasaule » Latvija un ASV parakstīs saprašanās memorandu, kas veicinās Latvijas pievienošanos ASV Bezvīzu programmai
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvija un ASV parakstīs saprašanās memorandu, kas veicinās Latvijas pievienošanos ASV Bezvīzu programmai
Autors: Preses centra nodaļa, 11/03/2008 11:43

Ārlietu ministrija informē, ka šī gada 12.martā Latvijā vizītē uzturēsies ASV tēvzemes drošības ministrs Maikls Čertofs (Secretary of Homeland Security Michael Chertoff). Vizītes mērķis ir parakstīt Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas un Amerikas Savienoto Valstu Tēvzemes drošības departamenta saprašanās memorandu par Amerikas Savienoto Valstu Bezvīzu programmu un ar to saistītajiem pastiprinātajiem drošības pasākumiem.

Memorands ir attiecīgo ASV un Latvijas nozaru ministriju politiska nodoma dokuments par abu valstu sadarbību, lai veicinātu ātrāku Latvijas uzņemšanu ASV Bezvīzu programmā un panāktu vienlīdzīgus ieceļošanas nosacījumus Latvijas un ASV pilsoņiem. Memoranda parakstīšana ir nozīmīgs solis ceļā uz Latvijas pievienošanos ASV Bezvīzu programmai.

Memorands pauž abu valstu kompetento iestāžu nodomu sadarboties informācijas apmaiņā par zināmajiem vai aizdomās turamajiem teroristiem, par jautājumiem migrācijas lietās, kā arī attiecībā uz tādas informācijas sniegšanu, kas veicinās terorisma un noziedzības apkarošanu. Memorands paredz arī pušu sadarbību personu atpakaļuzņemšanas jautājumos, kā arī programmu izstrādi attiecībā uz lidojumu drošību.

Latvija ilgstoši ir aktīvi darbojusies gan divpusēji, gan arī ES ietvaros, lai panāktu vīzu paritāti ar ASV, nodrošinot Latvijas pilsoņu iespēju ieceļot ASV bez vīzas un tādējādi pārtrauktu nevienlīdzīgos noteikumus ES dalībvalstīm ieceļošanai ASV.

Šādu saprašanās memorandu noslēgšanu ASV puse ir piedāvājusi arī citām ES dalībvalstīm, kuras ir ASV Bezvīzu programmas kandidātvalstis. Čehijas Republika saprašanās memorandu parakstīja 26.februārī, savukārt Igaunijas Republika to plāno parakstīt 12.martā. No Latvijas puses memorandu parakstīts ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, kurš šajā laikā pilda iekšlietu ministra pienākumus.


Preses centra nodaļa: (371) 7016 272. Fakss: (371) 7 828 121
K. Valdemāra iela 3, LV 1395, Rīga
E-pasts: media@mfa.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu