Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 27. aprīlis 19:36:52
Eiropas Savienība » ES ieguldīs 2,7 mljd. eiro pārtikas nodrošināšanai nabadzīgākajiem iedzīvotājiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
ES ieguldīs 2,7 mljd. eiro pārtikas nodrošināšanai nabadzīgākajiem iedzīvotājiem
Autors: Solvita Barkāne, 15/10/2009 13:56

Pasaules Pārtikas dienu, kas tiks atzīmēta 2009. gada 16. oktobrī, raksturo ES nepieredzēti lielā apņemšanās uzlabot piekļuvi pārtikai visā pasaulē. ES ir kļuvusi par pasaules lielāko ieguldītāju pasaules pārtikas nodrošinājumā, ko apliecina G8 sanāksmē Akvilā paustās saistības vairāk nekā 2 miljardu eiro apmērā papildus 1 miljarda eiro lielajam Pārtikas mehānismam.

„Pasaules Pārtikas dienai jābūt par atgādinājumu katram no mums, ka ir jādara viss iespējamais, lai novērstu to, ka vairāk nekā viens miljards cilvēku cieš no bada. Lai risinātu šo problēmu, ar 1 miljarda eiro lielā ES Pārtikas mehānisma palīdzību tiek panākti tūlītēji un reāli rezultāti, mazos lauksaimniekus jaunattīstības valstīs nodrošinot ar sēklām un mēslošanas līdzekļiem, kas nepieciešami lauksaimnieciskās ražošanas palielināšanai”, teica Eiropas komisārs attīstības un humānās palīdzības jautājumos Karels De Gihts.

Vairāk nekā viens miljards cilvēku nesaņem pilnvērtīgu uzturu, t.i., 15 % jeb viena sestā daļa no visiem pasaules iedzīvotājiem. Pārtikas un finanšu krīzes ietekmē šis skaitlis palielinās. Tāpēc pārtikas trūkums ir reāls drauds Tūkstošgades attīstības mērķu (TAM) sasniegšanai — apkarot galējo nabadzību līdz 2015. gadam.

Palīdzot jaunattīstības valstīm, ES īpašu uzmanību ir pievērsusi nodrošinātībai ar pārtiku, lauksaimniecībai un lauku attīstībai, sniedzot neatliekamu un vērienīgu atbalstu, lai risinātu problēmas saistībā ar bada cietēju pieaugošo skaitu pasaulē. Šo centienu konkrēts rezultāts ir ES apņemšanās saistībā ar šā gada Akvilas iniciatīvu par pasaules pārtikas nodrošinājumu. Šīs iniciatīvas ietvaros ES ieguldīs 2,7 miljardus eiro, tādējādi kļūstot par lielāko ieguldītāju partneri. Jau ir sadalīti 85 % no 1 miljarda eiro lielā Pārtikas mehānisma līdzekļiem.

Ir aprēķināts, ka kopš 1 miljarda eiro lielā Pārtikas mehānisma izveides pagājušā gada decembrī, šā mehānisma ietvaros veiktie sākotnējie un pašlaik īstenotie projekti ir palīdzējuši vairāk nekā 33 miljoniem cilvēku. Piemēram, Zimbabvē ir sagādāti 26 000 tonnu sēklu un mēslošanas līdzekļu, lai tos izdalītu 176 000 riskam pakļautiem lauksaimniekiem, t.i., apmēram 10-15 % no visām valsts kolektīvajām lauksaimniecības struktūrām. Šis atbalsts, ko kopīgi sniedz ES un ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (PLO), var palīdzēt divkāršot tradicionālās pārtikas ražošanas apjomus.

Ar Pasaules Pārtikas programmu kopīgi veiktā programma Bangladešā jau ir nodrošinājusi papildus 43 000 cilvēkiem piekļuvi zvejas vietām, un vēl 60 000 cilvēku šobrīd var dzīvot apgabalos, kas ir aizsargāti pret sālsūdens ieplūdi.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu