Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 10. maijs 13:50:35
Pasaule » Normans Penke piedalīsies Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Normans Penke piedalīsies Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmē
Autors: Ārlietu ministrija, 07/03/2008 16:16

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Normans Penke 10.martā piedalīsies Eiropas Savienības Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) sanāksmē Briselē.

Vispārējo lietu sesijā plānota diskusija par gatavošanos 13. un 14.marta  Eiropadomei. Svarīgākie Eiropadomes jautājumi ir par enerģētiku, klimatu un finanšu tirgiem. Jautājumā par klimata izmaiņām un drošību pasaulē Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo (Jose Manuel Barroso) un ES Padomes ģenerālsekretārs Havjers Solana (Javier Solana) sniegs ziņojumu par klimata izmaiņu ietekmi uz starptautisko drošību un stabilitāti.

Ārējo attiecību sesijā plānots apspriest aktuālo situāciju Kosovā un Serbijā, kā arī pieņemt padomes secinājumus par Rietumbalkāniem (par Bosniju un Hercegovinu un Dienvidaustrumeiropas Stabilitātes pakta pāreju uz Reģionālo sadarbības padomi).

Padomē paredzēta arī ministru diskusija par Gruziju un ES iespējām sniegt atbalstu Gruzijai pirmsvēlēšanu periodā, galvenokārt iepriekšējo vēlēšanu laikā konstatēto nepilnību novēršanā līdz maijā paredzētajām parlamenta vēlēšanām. Tāpat ES valstu ārlietu ministri pārrunās citus ES un Gruzijas dienaskārtības aktuālos jautājumus – ES un Gruzijas vīzu režīma vienkāršošanas iespējas, tālāko iespējamo rīcību ES un Gruzijas tirdzniecības liberalizācijā un ES atbalstu iesaldēto konfliktu Gruzijā risināšanai.

Ārlietu ministri plāno apspriest aktuālo situāciju Tuvajos Austrumos, kā arī situāciju Zimbabvē, gatavojoties 2008.gada 29.martā plānotajām Zimbabves prezidenta un parlamenta vēlēšanām. Afganistānas jautājumā plānota diskusija par visu iesaistīto pušu koordinācijas nozīmi un galvenā koordinatora izvēli un mehānismu, kā padarīt šo koordināciju stratēģiski saskaņotu. 

Irānas jautājumā paredzēta diskusija par pašreizējo situāciju saistībā ar Irānas kodolprogrammu, Starptautiskās atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektora ziņojumu un ANO jauno sankciju rezolūciju.

Padomē sagaidāms arī diskusiju turpinājums par aktuālo situāciju Dohas attīstības raunda sarunās.


Preses centra nodaļa: (371) 7016 272. Fakss: (371) 7 828 121
K. Valdemāra iela 3, LV 1395, Rīga
E-pasts: media@mfa.gov.lv
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu