Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 28. aprīlis 01:19:46
Eiropas Savienība » Ierobežo personisko mūzikas atskaņotāju skaļuma radīto veselības apdraudējumu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Ierobežo personisko mūzikas atskaņotāju skaļuma radīto veselības apdraudējumu
Autors: Laima Paula, 28/09/2009 15:52

Pēc šodien pieņemtā Eiropas Komisijas lēmuma patērētāji varēs izmantot jaunus standartiestatījumus personīgajos mūzikas atsakņotājos, kas noregulēti drošā skaļuma līmenī, kā arī tiks ieviesti skaidri brīdinājumi par pārmērīga skaļuma radītu nelabvēlīgo ietekmi.

ES zinātniskā komiteja (SCENIHR) 2008. gada oktobrī brīdināja, ka ilglaicīga skaļas mūzikas klausīšanās personīgajos mūzikas atskaņotājos var  neatgriezeniski sabojāt dzirdi. Lēš, ka 5-10 % klausītāju riskē neatgriezeniski zaudēt dzirdi. Tas attiecas uz cilvēkiem, kuri parasti klausās skaļu mūziku ilgāk nekā 1 stundu dienā. Pēc aplēsēm Eiropas Savienībā apdraudēti ir 10 miljoni cilvēku. Šodien Eiropas Komisija nosūtīja mandātu ES standartizācijas iestādei, kurā pieprasīta jaunu tehniskās drošības standartu izstrāde.

ES patērētāju tiesību aizsardzības komisāre Meglena Kuneva sacīja: ”Ir viegli, it sevišķi ielu troksnī vai sabiedriskajā transportā, savus MP3 atsakņotājus noregulēt līdz veselību apdraudošai skaņas skaļuma pakāpei. Pierādījumi liecina, ka jo īpaši jauni cilvēki, kuri dažkārt stundām ilgi katru nedēļu klausās skaļu mūziku, pat nenojauš, ka tādējādi apdraud dzirdi.  Var paiet vairāki gadi līdz dzirdes traucējumi liks par sevi manīt, bet tad jau būs par vēlu. Minētie standarti noteiks atskaņotājos mazas tehniskas izmaiņas, lai standartiestatījumos normāla lietošana būtu droša. Ja patērētāji vēlas neievērot standartiestatījumus, tas ir iespējams, bet tādā gadījumā būs skaidri brīdinājumi, lai viņi zinātu, ar ko riskē.”

DIGITALEUROPE ģenerāldirektore Bridžeta Kosgreiva sacīja: ”Patērētāju drošība ir digitālo tehnoloģiju nozares augstākā prioritāte. DIGITALEUROPE apsveic Eiropas Komisijas pieeju izmantot zinātnes procesus standartu izstrādē. Ir būtiski, ka lietotājiem ir pieejama precīza informācija, lai varētu pieņemt informētus lēmumus par personīgo mūzikas klausīšanās veidu. DIGITALEUROPE ar prieku sadarbosies ar Eiropas Komisiju un standartizācijas iestādēm, lai kalpotu patērētāju interesēm.”

Mandātā skaidri norādīts, ka droša lietošana ir atkarīga no ietekmes ilguma un skaņas skaļuma. Klausoties 80 dB(A) skaļumā, ietekmes ilgums jāierobežo līdz 40 stundām/nedēļā. Klausoties 89 dB(A) skaļumā, ietekmes ilgums nedrīkstētu būt ilgāks par 5 stundām/nedēļā.
Iepriekšminētie drošie skaņas līmeņi būs produkta standartiestatījumi. Ir pieļaujami augstāki ietekmes līmeņi ar nosacījumi, ka lietotājs tos izvēlējies apzināti un produktā iestrādāts uzticams veids, kā informēt lietotāju par apdraudējumiem.

Personisko mūzikas atskaņotāju lietotāji jau tagad var veikt dažus ļoti praktiskus drošības pasākumus, piemēram, pārbaudīt savu ierīci, lai pārliecinātos, vai var noregulēt mazāku maksimālo skaļumu, vai arī tie var manuāli pazemināt skaļumu un rūpēties par to, lai dzirdes saglabāšanas interesēs nelietotu personisko mūzikas atskaņotāju ilgstoši.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu