Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 03:26:34
Uzņēmējdarbība » PVN neapdomīgā pacelšana sagrāva Latvijas viesnīcu industriju
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
PVN neapdomīgā pacelšana sagrāva Latvijas viesnīcu industriju
Autors: Laura Rence, 28/08/2009 11:57


Kā vēsta Centrālās Statistikas Pārvaldes dati, šī gada otrajā ceturksnī viesnīcās un citās tūrisma mītnēs apkalpoti par 30% mazāk cilvēku nekā pērn attiecīgā periodā. Vairāk par situāciju viesnīcu tirgū Latvijā stāsta Reval Hotels pārdošanas un mārketinga direktors Artūrs Stikuts.

Kā vērtējat šos datus? Vai šāda situācija vērojama tikai Latvijas viesnīcu tirgū, vai arī ārvalstīs?

Kopumā šie dati atbilst patiesībai, pēc tirgū esošās informācijas daudzām, īpaši nelielām viesnīcām vērojams vēl lielāks kritums salīdzinot ar 2008.gadu. Ārzemēs arī ir vērojams tūristu kritums, bet pēc ārzemju kolēģu sniegtās informācijas tas varētu būt ap 10%.

Kas, Jūsuprāt, šobrīd ir tās kvalitātes, kas ļauj viesnīcām attīstīties un pastāvēt? Ko klienti vairāk novērtē, kam pievērš mazāku vērību nekā agrāk?
Šobrīd tūrists, kas ierodas Latvijā, meklēs sev izdevīgāko cenu, un bieži vien par zemu cenu, saņems arī zemas kvalitātes pakalpojumu. Darījumu un konferenču tūristi izvēlās viesnīcas pēc citiem principiem, viņiem ir svarīga kvalitāte, personāla attieksme, brokastu esošais piedāvājums un neapšaubāmi arī atrašanas vieta, bet jebkurā gadījumā cenai šobrīd ir lielāka nozīme nekā pirms gada.

Kā Jūs prognozējat, kā šī situācija viesnīcu tirgū varētu attīstīties, vai ir jau sasniegts zemākais punkts un no kā tas vistiešāk ir atkarīgs?
Pēc mūsu domām kritiskais punkts varētu sākties oktobri-novembrī, jo šobrīd prognozējams ka sākot ar novembri piedzīvosim strauju tūristu kritumu, un, iespējams, dažām viesnīcām nāksies slēgts biznesu, jo pie esošas tirgus situācijas viņas nebūs spējīgas strādāt un pietiekami pelnīt. Tikai uz pavasari kļūs skaidrs, kuras viesnīcas turpinās strādāt un kādas būs tirgus tendences 2010. gadā.

Kas būtu darāms, lai tieši šajā viesmīlības nozarē veicinātu biznesa attīstību? Kam tas būtu jādara? Cik vienoti ir viesnīcu īpašnieki, lai cīnītos par nozares atbalstu valstiskā līmenī? Vai tomēr konkurence ir pārāk sīva, lai vienotos?

Viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir PVN - tā neapdomāta pacelšana šī gada sākuma faktiski sagrāva Latvijas viesnīcu industriju. Lielākā daļa no viesnīcām ir Viesnīcu un Restorānu un asociācijas biedri, un kopīgiem spēkiem mēs cīnāmies par mūsu industriju.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu