Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 21. septembris 03:55:55
Eiropas Savienība » EK aicina brīvprātīgi ieviest automobiļu drošības sistēmu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
EK aicina brīvprātīgi ieviest automobiļu drošības sistēmu
Autors: Laima Paula, 21/08/2009 14:38

Šodien Eiropas Komisija pēdējo reizi aicināja ES dalībvalstis pasteigties ar jaunās automobiļu sakaru tehnoloģijas eCall brīvprātīgu ieviešanu. Jaunā sistēma var izglābt 2500 dzīvības gadā. Ja automobilis cieš nopietnā satiksmes negadījumā, eCall automātiski zvana 112 — uz Eiropas vienoto ārkārtas tālruni — un pārraida tuvākajam ārkārtas dienestam informāciju par automobiļa atrašanās vietu. Saziņa var uz pusi saīsināt reaģēšanas laiku, samazināt traumu smagumu un izglābt dzīvības tiem, kas nezina vai nespēj pateikt, kur atrodas.

Patlaban valsts iestādes, automobiļu ražotāji un mobilo tīklu operatori var brīvprātīgi ieviest eCall. Jaunā sistēma nevienā ES valstī pagaidām nedarbojas, un Latvija tajā pašlaik nav gatava piedalīties izmaksu dēļ. Komisija šodien pieņemtajā politikas dokumentā brīdina — ja līdz 2009. gada beigām eCall ieviešanā netiks panākta manāma virzība uz priekšu, Komisija var ierosināt regulatīvus pasākumus dzīvības glābšanas tehnoloģijas izplatīšanai Eiropā. 2008. gadā vairāk nekā 1,2 miljonos negadījumu uz Eiropas ceļiem gāja bojā 39 000 cilvēku, bet ievainoto skaits pārsniedza 1,7 miljonus.

“Uz Eiropas ceļiem joprojām dzīvības zaudē nepieļaujami daudz upuru. Katru nedēļu nākas uzzināt par satiksmes negadījumiem, kur eCall būtu noderējis. Dalībvalstīm un autoražotājiem pienācis laiks pāriet no vārdiem pie darbiem," teica Viviāna Redinga, ES komisāre, kas atbild par informācijas sabiedrību un plašsaziņas līdzekļiem. “ES līmenī mēs savu darbu esam izdarījuši, par ko īpašs paldies Eiropas Parlamenta pastāvīgajam atbalstam. eCall ieviešanai vajadzīgie pamatstandarti ir izstrādāti. Nedrīkst likt eiropiešiem tik ilgi gaidīt dzīvības glābšanas sistēmu valstu bezdarbības dēļ. Pirmajiem eCall automobiļiem uz mūsu ceļiem jābūt jau nākamgad; ja ieviešana kavēsies, Komisija ir gatava nākt klajā ar skaidriem noteikumiem, kas uzliks valdībām, nozares pārstāvjiem un ārkārtas dienestiem saistošu pienākumu rīkoties.”

Komisija šodien iepazīstināja ar politikas dokumentu — stratēģiju, kas paredz ieviest pieejamu automobiļu ārkārtas zvanu sistēmu visos jaunos automobiļos Eiropā līdz 2014. gadam, sākot no nākamā gada.

Lai eCall varētu ieviest, cieši jāsadarbojas automobiļu un telekomunikāciju nozarei, un ES valstu pārvaldes iestādēm, nodrošinot ārkārtas dienestu spēju pieņemt un apstrādāt eCall zvanus.  Lai gan tehnoloģija ir izstrādāta un nozares pārstāvji ir vienojušies par kopīgiem ES standartiem, sešas valstis ― Apvienotā Karaliste, Dānija, Francija, Īrija, Latvija un Malta ― nav gatavas piedalīties ar izmaksām saistītu apsvērumu dēļ.
 
Tālruņu tīklu un ārkārtas dienestu sagatavošanu eCall ieviešanai Eiropā pilnībā atbalsta Eiropas Parlaments un 15 ES dalībvalstis, kas parakstījušas eCall saprašanās memorandu (Austrija, Čehija, Igaunija, Grieķija, Itālija, Kipra, Lietuva, Nīderlande, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija, Vācija un Zviedrija), un trīs Eiropas valstis ārpus ES (Īslande, Norvēģija un Šveice). Vēl sešas valstis (Beļģija, Bulgārija, Luksemburga, Polija, Rumānija un Ungārija) atbalsta eCall un plāno parakstīt vienošanos bez liekas vilcināšanās.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu