Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 20. maijs 17:36:27
Uzņēmējdarbība » Latvijas Komercbanku asociācija analizē pirmā pusgada rezultātus
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Latvijas Komercbanku asociācija analizē pirmā pusgada rezultātus
Autors: BNA, fotogrāfs: Edijs Pālens, 29/07/2009 13:36


Šodien Latvijas Komercbanku asociācijas telpās notika preses konference, kurā asociācijas pārstāvji un neatkarīgie eksperti aplūkoja un analizēja Latvijas banku pirmā pusgada darbības rezultātus.

Preses konferences laikā tika prezentēti komercbanku pirmā pusgada darbības rezultāti, kā arī sniegts izsmeļošs skaidrojums par banku zaudējumiem un spekulācijām ap Eiropas Savienības piešķirtās naudas piešķiršanu Latvijas bankām. Tika aplūkota arī reālā situācija kreditēšanas jomā, analizējot tās cēloņus un nākotnes perspektīvas.

Preses konferencē piedalījās Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Teodors Tverijons, Latvijas Komercbanku asociācijas Hipotekārās kreditēšanas komitejas vadītājs Dzintars Kalniņš, Latvijas Komercbanku asociācijas Ekonomikas un monetāro jautājumu komitejas vadītājs Andris Vilks un AS „IBS Prudentia” partneris, investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Kā liecina rezultāti, banku sektors šī gada pirmajā pusgadā piedzīvojis zaudējumus 346,8 milj.Ls apmērā. Par galveno iemeslu šādiem rezultātiem tiek minētas ekonomiskās krīzes tiešas sekas (kavētie maksājumi, naudas plūsmas samazināšanās, noguldījumu samazināšanās), kā rezultātā finansiālās darbības peļņa samazinājusies par 48,3 milj.Ls jeb 11,3% un pašlaik ir 379,9 milj. Ls. Tāpat par iemeslu sliktajiem rādītājiem tiek minēti izdevumi uzkrājumu veidošanai nedrošajiem parādiem 2009.gadā – 632 milj.Ls, kas ir 11,9 reizes vairāk nekā 2008.gada 1.pusgadā.

Eksperti minēja arī vairākus situācijas risināšanas scenārijus. To skaitā - ar iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu (703,3 milj.Ls) segt šos zaudējumus, taču tādējādi samazinās banku kapitāls un rezerves (-15,6%), kas ietekmē kapitāla pietiekamības rādītāja izpildi. Tāpat tika pieļauta administratīvo izdevumu samazināšana par 11,1%, t.sk. atalgojums padomēm un valdēm jāsamazina par 31,4%.
































KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu