Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 10. maijs 00:32:17
Pasaule » Saeimas priekšsēdētājs Somijā diskutē par enerģētiku un pašvaldību reformu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Saeimas priekšsēdētājs Somijā diskutē par enerģētiku un pašvaldību reformu
Autors: Saeimas Preses dienests, 26/02/2008 11:04

Pirmdien, 25.februārī, apmeklējot Olkiluoto atomelektrostaciju (AES) Somijā, Saeimas delegācija tikās ar enerģētikas kompānijas „Teollisuuden Voima Oy” (TVO) pirmo viceprezidenti Anneli Nikula.

Puses pārrunāja gan jautājumus, kas saistīti ar kopējo enerģētikas politiku Eiropas Savienībā, gan arī konkrētus projektus, piemēram, plānoto TVO Olkiluoto 3 kodolreaktora būvniecību Somijā. Tas būs 1600 MW trešās paaudzes Eiropas saspiestā ūdens reaktors, kura darbu plānots uzsākt laikā no 2010. līdz 2011.gadam. Kaimiņvalsts pārstāvji izrādīja interesi par plānotās elektrostacijas būvi Lietuvā un Latvijas dalību šajā projektā.

„Lai izvairītos no elektroenerģijas deficīta nākotnē, Latvija ir paudusi atbalstu jaunās atomelektrostacijas celtniecībai Lietuvā. Tādēļ ar Somijas kolēģiem īpaši konsultējāmies par šāda veida elektroenerģijas nodrošināšanas priekšrocībām,” teica Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Somu pieredze liecina, ka šāda projekta īstenošanā liela nozīme ir savlaicīgai un rūpīgai izpētei, kā arī informējošajam darbam, lai skaidrotu iedzīvotājiem atomelektrostacijas būvniecības un drošības jautājumus.

Saeimas Tautsaimniecības komisijas Enerģētikas apakškomisijas pārstāvis Dzintars Zaķis interesējās par valsts un privātā sektora sadarbību, īstenojot Olkiluoto projektu.

Saeimas delegācija viesojās Raumas pilsētā, ar kuras pārstāvjiem pārrunāja abām valstīm aktuālo pašvaldību reformas jautājumu. „Arī Somijā, līdzīgi kā Latvijā, notiek administratīvo teritoriju apvienošanas reforma. Tā ļaus pilnveidot iedzīvotājiem pieejamos pakalpojumus, kā arī ietaupīt administratīvos izdevumus, un vienlaikus lielāku finansējumu atvēlēt teritoriju attīstībai,” atzina G.Daudze. 

Vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētājs tikās arī ar Rīgas sadraudzības pilsētas Pori mēru. Sarunas laikā tika pārrunāta vairāk kā pirms 40 gadiem uzsāktā abu pilsētu sadarbība, kas bijusi īpaši veiksmīga un aktīva sociālajā un kultūras jomā.

Informācijai:
Saeimas priekšsēdētājs 25. un 26.februārī atrodas oficiālā vizītē Somijas Republikā. Šī ir pirmā Saeimas priekšsēdētāja oficiālā vizīte Ziemeļvalstīs pēc stāšanās amatā.

Otrdien, 26.februārī, Gundars Daudze tiksies ar Somijas Republikas parlamenta priekšsēdētāju Sauli Nīnisto, (Sauli Niinistö), Somijas Republikas Ministru prezidentu Mati Vanhanenu (Matti Vanhanen), kā arī apmeklēs Latvijas Republikas vēstniecību Somijā.

Vizītes laikā plānots apspriest divpusējo attiecību attīstību, īpaši parlamentārajā līmenī. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Somijas parlamentu priekšsēdētājs Jānis Eglītis, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Somijas parlamentu priekšsēdētāja vietnieks Vitālijs Orlovs un Saeimas Tautsaimniecības komisijas Enerģētikas apakškomisijas loceklis Dzintars Zaķis.
 

Saeimas Preses dienests
Tālr.: 67087266, mob.: 26136160
E-pasts: prese@saeima.lv              
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu